BouwProfs

De bouw online verbonden.

Lucht warmtepomp en zonnepanelen versus conventionele CV ketel, wat te kiezen als primair systeem?

Een lastige keuze, kiezen voor de conventionele CV ketel of voor een lucht warmtepomp in combinatie met zonnepanelen. Mijn vriendin zijn voornemens om in 2015 een nieuw huis te gaan laten bouwen. We hebben reeds 2 gesprekken gehad met de makelaar. Het is projectbouw van 6 identieke halfvrijstaande woningen met een woonoppervlak van 150 vierkante meter.

Opbouw: Twee verdiepingen (BG en 1e) alsmede een zadeldak met zolder. De door de projectontwikkelaar aangeboden standaard versie heeft conventionele CV ketel op gas en elektriciteit van de energiemaatschappij. Wij geloven niet meer zo in de toekomstbestendigheid van de conventionele gasgestookte cv ketel. Reden: Schaarsheid van gas in de toekomst, afhankelijkheid van de internationale gasmarkt door internationale politieke ontwikkelingen, stijgende prijzen. Ook zijn wij voorstander van duurzaamheid, milieuvriendelijkheid.

Nu vroegen wij ons af om bij de projectontwikkelaar nog voor de start bouw (!) de volgende wijziging in te dienen:

Lucht warmtepomp (buitenunit op garagedak). Werkt als airco: winter verwarmen, zomer koelen. We willen dus geen put slaan voor extractie van energie uit grondwater mbv een grondwaterpomp.

Zonnepanelen op zadeldak (minimaal 16) voor elektriciteit voor de warmtepomp en voor resterend huishoudelijk gebruik.

De lucht warmtepomp levert ook warm water (via boiler 150 liter-300 liter) voor tapwater en douchen.

Lage energetische verwarming in huis (vloerverwarming)

In de winter nemen we dan bij behoefte additionele stroom af via het reguliere net.

Wat is wijsheid?

Dit systeem toch als secundaire ondersteuning te nemen voor de conventionele CV installatie, zodat deze minder hoeft bij te stoken? Of dit systeem als primair systeem te nemen? Voordelen/nadelen graag. Invloed op rendement, terugverdientijd.

Zijn er subsidies momenteel? Weet iemand dat?

Kan iemand mij schetsen wat deze wijziging van invloed heeft (meerwerk?) op het oorspronkelijke leidingwerk zoals aangeboden in het oorspronkelijke huis? Heeft iemand ervaringen met de totale aanlegkosten van genoemd systeem? Een schatting of kostenraming is voldoende. Ivm dat deze discussie wellicht interessant is voor meerdere geïnteresseerden liefst hier antwoorden.

Eric Frings is Project Engineer bij FarmaCell
en heeft deze vraag gesteld in de BouwProfs
groep op LinkedIn.

Weergaven: 11463

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Wat een verstandige visie! Zelf onafhankelijk kunnen zijn van het net door lokaal je eigen energie op te wekken en te gebruiken voor verwarming en koeling!

Van groot belang is dat de bouwer een goede woning bouwt! Lucht dicht (testen met blowerdoor principe), goed geïsoleerd (testen met warmte beeld camera's) en boven al goed geventileerd (geluidsarme ventilatie)!!

Een goede bouwer durft garanties af te geven op deze gebieden. je kunt ook een onafhankelijke 3e inschakelen voor controle. lees meer op www.icoonwoning.nl. Willem Koppen is landelijk erkend als specialist 'deugdelijk energie neutraal bouwen'.

Altijd doen je maandlasten (hypotheek ietsje hoger en energie een stuk lager) zijn dan een stuk lager en dat kan met gas alleen maar meer worden in de toekomst.

Bij een luchtwarmtepomp is de delta T erg klein op die momenten waarop je de meeste energie nodig hebt. Denk eens na over warmteopslag in de bodem met een  gesloten oppervlakte systeem.

http://www.nbd-koeling.nl/

Bij GB4All (Green Buildings For All) kun je je eigen woning ontwerpen, waarbij je naast type, volume, indeling en afbouwniveau ook je energieprestatie (EPC 0.4/ 0.2/ 0.0/ -0.2/ -0.4) kunt bepalen.

De basis is eerst een dusdanige bouwkundige detaillering kiezen, zodat er geen energie verloren gaat. Daarna heb je relatief weinig installaties nodig voor verwarming, koeling en warmtapwater.

Wij hanteren systemen, waarbij we op zowel ruimteverwarming als ook tapwaterverwarming 90% kunnen besparen. Zie voor meer info www.GB4All.com

Ik zou dit zeker doen en een ketel is echt niet meer nodig.

Een constant vermogen tot ook minus 15 graden is geen probleem, mag hier geen merken of website noemen maar er is er maar eentje die dit ook echt kan momenteel en warm water maakt met CW5 of CW6.

Zorg voor een goede schil, goede isolatie (Rc>5 en tripple glas liefst) en goede luchtdichtheid, en een goed aangelegde zone geregelde Co2 gestuurde wtw ventilatie met vochtregulering.

Bepaal de warmtebehoefte van de woning bij de referentietemperaturen en je zult zien dat je als snel met een 9 of 12KW unit uit de voeten kunt. Zelf onlangs een nieuwbouw gerealiseerd voor derden waar we met 1100m3 met 9KW meer als voldoende hadden. Vanwege gering prijsverschil is de 12KW geplaatst. Een goede monitoring en regeling om tot de meest gunstigste stooklijn te komen is van groot belang, ook de juiste pompkeuze.

De installatie zelf moet voldoende capaciteit hebben, vloerverwarming van de juiste diameter en hoh 100mm zouden het moeten doen. Voor meer comfort kun je met ultra lage temperatuur radiatoren werken, ook hier geen merk helaas. Deze zien er zeer fraai uit.

Ook met zonnepanelen even goed kijken, want een garantie van 20 tot 25 jaar en een vermogensgarantie van 30 jaar met 87% garantie op het opgebrachte vermogen is de beste keus. Kost iets meer maar het rendement op het geïnvesteerde vermogen het allerhoogste. Deze panelen gaan ook 40 jaar of langer mee waar tradionele panelen na 28 jaar op zijn. Kies ook voor een per paneel geoptimaliseerd systeem ook al heb je geen belemmeringen. Kies ook hier eerst bezuinigen bij de bron en neem overal LED verlichting. Ik denk dat 16 panelen met een warmtepomp aan de krappe kant is voor volledige afdekking.
Misschien is een windmolen in de nok verwerkt wel een leuke toevoeging.

Ik adviseer ik je hier allemaal graag in.   

Beste Eric,

1) De gas gestookte CV-installatie hoef je niet meer aan te leggen, ook niet als back-up.

2) Isoleer met een RC van 5. Die is vrij optimaal.

3) Pas geen PV panelen toe maar gebruik bv een energiedak (combinatie van thermische en elektriciteit opwekking)

4) Zorg dat je de warmte afkomstig van het dak ergens kunt bufferen (bv in een bak water)

5) Gebruik voor warm water in de douche en keuken het warme water van het dak in combinatie met instant-heaters, koppel daar nooit je warmtepomp aan (= energetisch onzuinig)

6) zorg voor een goed woning beheer systeem

7) Je blijft qua elektriciteit gebruik grid gekoppeld. Voorlopig is dat de goedkoopste oplossing. De betaalbare elektrische accu komt over een paar jaar.

Succes ermee, als je nog vragen hebt zie www.in2-ecobuildings.nl

grt,

Peter

Onplezierig aan een lucht warmtepomp is het lagere rendement bij lage buitentemperatuur. Dus juist als je hem nodig hebt voor de ruimteverwarming van het huis.

Met de huidige eis voor EPC is het gasverbruik voor verwarming al zeer laag.

Op de site van Techneco staat een rekenmodule om terugverdientijd van warmtepompen te berekenen.

Koeling in de zomer is extra comfort wat zich niet in geld laat uitdrukken.

En verder is het natuurlijk een gevoel, of een geloof, waar geen berekening tegenop kan.

Je kunt je het beste van tevoren goed laten adviseren door een deskundige. De kennis bij installateurs over dit onderwerp is niet altijd even groot. Ik heb goede ervaring met R. de Bourgraaf in Goes.

Ik zeg doen!

De keuze voor een luchtwater WP of een WP met bodemwisselaar kun je nog over nadenken. Want een WP met bodemwisselaar heeft een hogere rendement (COP), vooral in de winter. Maar dit is ook een hogere investering.

Geen CV ketel als hybride opstelling toepassen, want als je geen gasaansluiting hebt, bespaar je ook het vastrecht en dit is al snel 60-70 Euro per maand. 

schatting qua kosten: een LWP heb voor +/- 4 a 5k een WP met bodemwisselaar +/- 10k. 

De kosten voor zonnepanelen kun je op internet wel vinden. 

ik denk dat een LW WP met PV panelen de goedkoopste oplossing is en de meest basic installatie is. Natuurlijk zijn er vele manieren om nog zuinigere installaties of rendement technisch te ontwerpen maar hier hangt dan ook een prijskaartje aan. Des te minder installatie des te minder stuk kan gaan is mijn motto.

Als je elektriciteit opwekt met PV panelen is het rendement van de WP ook wat minder belangrijk. Het elektriciteit verbruik streep je tegen elkaar weg.

Of je, met WP en PV "onafhankelijk van het net" wordt is niet vanzelfsprekend. Ten eerste moet je de vraag stellen wat is de warmtebehoefte van de woning, ofwel, hoe goed is het huis geïsoleerd. Voor energieneutraal moet je wel wat verder gaan dan Bouwbesluitniveau.

Als je met een warmtepomp (al of niet met bodembron) kunt volstaan, dan kun je de gasaansluiting weglaten (geen vastrecht). Dan doe je alles elektrisch - ook de boiler met naverwarming. Afhankelijk van hoeveel zonnepanelen je kwijt kunt, kun je dan de hoeveelheid stroom van het net zoveel mogelijk beperken.

De eerste stap zou moeten zijn de bouwkundige maatregelen te optimaliseren, dus optimale isolatie en goede luchtdichtheid. Ik verwacht echter dat dit waarschijnlijk niet haalbaar is omdat het een seriematig gebouwde woning betreft. Ook is van belang welk ventilatiesysteem is gekozen: bij voorkeur wordt een wtw toegepast omdat via de afgevoerde lucht veel energie verloren gaat.

Indien uitsluitend aanpassingen mogelijk zijn in de installatie zou je kunnen denken aan het toevoegen van een aanvullende luchtwarmtepomp, bijvoorbeeld een elga. Deze neemt de taak over van de standaard ketel en kan ook koelen. Bij extreme omstandigheden springt de ketel bij. Voordeel is dat er nauwelijks extra voorzieningen nodig zijn, en geen ruimte verloren gaat.

Een volgende stap is het toepassen van een douchewtw. Dit kan meestal zonder al te ingrijpende aanpassingen. Ook het toepassen van een zonneboiler is aan te raden. Ikzelf ben erg te spreken over de Solior boiler, vanwege de zeer eenvoudige techniek. Zonnepanelen zijn natuurlijk prima, als de oriëntatie van het dak zich ervoor leent.

Om de woning uitsluitend met een warmtepomp of zonnecollectoren te verwarmen zal er ook een warmteopslag moeten worden gemaakt: en dat kan veel ruimte kosten. Als je deze kant op wilt zal je met een goede adviseur moeten gaan praten om een goed werkende oplossing in jouw specifieke situatie uit te werken.

Beste Eric,

Er zijn vele wegen die naar Rome leiden en ook heel veel wegen waarbij je er niet komt, jou vraag wat verstandig is ga ik nu beantwoorden, je neemt alleen nog een cv ketel als je perse op gas wil koken anders moet je dit niet doen.

Een lucht/water warmtepomp geeft onder de 2 graden buitentemperatuur een slecht rendement en deze WP houdt al helemaal niet van om heet water maken, de lucht/water WP is goedkoop in eerste aanleg maar niet de verstandigste keuze. Maar als je je van hout stoken houdt is dit in combinatie met een kleine 5kW hout/cv kachel wel weer rendabel omdat op het moment dat de buitentemperatuur onder de 2 graden komt je het slechte rendement op kan vangen door hout te stoken.

Wij hebben nu 5 projecten onderhanden waar we een water/water warmtepomp installeren en daar halen we de warmte voor de warmtepomp d.m.v. Triple Solar PVT panelen van het dak, op het moment dat het buiten onder de 4 graden komt halen we de warmte d.m.v. een kleine (goedkope) lus uit de grond. Op het moment dat de PVT panelen boven de grondtemperatuur komt laden we gelijk de bron weer op om zo voor de volgende dag de warmte weer te gebruiken.

Bij dit systeem halen we ook 65% warmte terug uit de ventilatie en brengen dit weer terug naar de warmtepomp, je hebt hier dus geen dure ventilatie WTW meer nodig maar gewoon frisse lucht van buiten, deze woningen voorzien zich zelf van warmte en gebruiken jaarlijks 0 aan energie. Omdat je € 4.000,00 euro bespaard op de ventilatie installatie hou je geld over voor de water/water WP en je hebt ook geen dure verticale bron nodig dus tel uit je winst.

Het voordeel van dit systeem is dat het buiten geen lawaai geeft, je de pvt warmte je tapwater mee verwarmd en een hoog rendement geeft.

Voor vragen kan je me altijd bellen.

Mvg Bert Veenma

Als het nog mogelijk is:

Je verbruik tbv warmte opwekking, reduceren tot een minimum. Dus maximaal isoleren door luchtdichting en isolatie. Wat je niet verbruikt hoef je ook niet op te wekken of te kopen. Als je dat goed doet (passiefhuisniveau) heb je zowel een CV installatie als een dure warmtepomp niet nodig. Een zonneboiler voor warm tapwater, een goed gebalanceerd ventilatiesysteem met warmte terugwinning en eventueel elektrisch bij-verwarmen voor allerkoudste dagen.

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+