BouwProfs

De bouw online verbonden.

Koude aan de vloer en temperatuurverschil vloer vs ooghoogte. Hoe kan dit en hoe op te lossen?

'Afgelopen week heb ik een thermografisch onderzoek gedaan bij een woning uit 1988. Hierbij zijn geen gebreken waargenomen in de isolatie schil. Daarnaast is de woning standaard voorzien van 5 cm vloer isolatie en de bewoner heeft deze vloer na laten isoleren waardoor de totale isolatie dikte 10 cm bedraagt. Ook in deze vloer zijn geen gebreken zichtbaar met thermografie.

Met een blowerdoor test is tevens gecontroleerd op luchtlekkages en ook deze zijn niet noemenswaardig aanwezig. Als ik rook in de radiator blaas is duidelijk zichtbaar dat deze opstijgt en in het midden van de ruimte weer gaat dalen.
Echter deze blijft op omstreeks 60 cm boven de vloer hangen en wil niet verder zakken. De bewoner ervaart dan ook koude aan de vloer.

Als je meet is de temperatuur bij de vloer inderdaad 2 tot 3 graden lager dan op ooghoogte. Kan iemand dit verklaren bij een dergelijk goed geïsoleerde constructie zonder gebreken? Ik heb het idee dat door het ontbreken van ventilatie, luchttoevoer er te weinig beweging is in de lucht waardoor een gelaagdheid ontstaat maar ik zou niet weten hoe dit eenvoudig te verhelpen.'

Deze vraag is in de BouwProfs groep op Linkedin gesteld door Marcel Nooijen, bouwkundig thermograaf. Geef je reactie aan Marcel door via deze discussie.

Weergaven: 5535

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Warmte heeft de neiging om te stijgen. Kun je daar wat mee?

Isoleren en isoleren zijn 2 verschillende dingen.

Wat is dat; goed geïsoleerd?

Welk isolatiemateriaal is er in/op/onder de vloer aangebracht?  Dat er geen lekken zijn, zegt volgens mij niet zoveel over de isolatiewaarde.

Er is zonder speciale luchtbehandeling zoals BAOPT altijd een gradiënt in de lucht aanwezig. Warme lucht stijgt altijd op en veroorzaakt dit temperatuurverschil. Er is waarschijnlijk niets verkeerd uitgevoerd.

De buitengevel heeft waarschijnlijk een lagere warmteweerstand dan de vloer.
Daarbij komt ook nog dat het temperatuursverschil op dit moment groter is tussen binnen-buiten dan tussen binnen-kruipruimte.
Hierdoor zullen de muren waarschijnlijk wat kouder zijn waardoor de lucht daar wat afkoelt en als een koude laag lucht boven de vloer in de woonkamer blijft.

Veel koude voeten worden overigens niet door ongeïsoleerde vloeren veroorzaakt maar door on(slecht)geïsoleerde gevels.

 

Onbegrijpelijk bericht. Dit is al jaren bekend en een heel normaal verschijnsel. Het kan alleen worden opgelost door vloerverwarming aan te brengen. Ook al jaren bekend. Niets nieuws onder de zon. Iedere adviseur kan je het warmteverloop bij verschillende soorten verwarming voor schetsen.

Beste Marcel,

Dit lijkt me toch vrij simpel, warme lucht stijgt en koude lucht daalt.

Er is altijd een verschil in temperatuur tussen vloer en plafond, heb je wel eens een meting gedaan boven een systeemplafond?

Succes.

PS

Met welke materialen en op welke wijze is de vloer geisoleerd?

10 cm isolatie zegt niets, wel product is toegepast, is er nog sprake van ventilatie met buitenlucht en waar zit die enz.

 

Ik ga ervanuit dat dit veroorzaakt wordt door het feit dat warme luchtstijgt (minder grote luchtdichtheid) en dat koude lucht daalt.

 

Een oplossing is het mengen van de lucht. Dit geeft echter meer tocht en daardoor voelt zelfs lucht van 25 graden nog koud aan.

 

Het grootste kou-gevoel ontstaat als het oppervlak van de vloer sterk warmtegeleidend is. De warmte uit je voeten wordt dan snel onttrokken en dat voelt koud. Een toplaag van isolerend materiaal is dan comfortabeler. Dit is tapijt, vilt of een schoenzool haha.

 

Gratisadvies van KlimaatLokaal.

Afhankelijk van het moment van meten kun je grotere of kleinere verschillen meten. Tevens is een en ander mede afhankelijk van het verwarmingssysteem.

Daarnaast speelt uiteraard de dichtheid van de lucht een rol zoals hiervoor diverse malen genoemd (warme lucht stijgt op, koude lucht daalt).

Stel: luchtverwarming en steenachtige vloer.

Indien de meting kort na aanzetten verwarming / verhogen temperatuur wordt verricht is de vloer nog niet op temperatuur en zal het verschil groter zijn dan vlak bijvoorbeeld kort na het verlagen van de temperatuur van de verwarming waar bij de lucht sneller zal afkoelen dan de vloer.

Tip derhalve: probeer op diverse tijdstippen te meten.

Succes.

Beste Marcel,

IK zie hier al een aantal mensen zeggen dat warme lucht stijgt.

Dit is heel makkelijk op te lossen doormiddel van onze thermische muurcoatings.

Deze coating zorgt ervoor dat de warmte terug kaatst waardoor het boven,midden en onder in de ruimte nagenoeg dezelfde tempratuur zal zijn.

 

Bijlagen:

Afgezien van de open deur warmte stijgt... lucht van verschillende temperaturen mengt zeer moeilijk,

er kan stratificatie - laagvorming - optreden. De plaats van de meubels kan de luchtstroom rond de radiator blokkeren waardoor de lucht niet onderin de radiator omhoog stroomt maar op een hoogte van die 60 cm circuleert. Wat is de vorm / afmeting van de radiatoren

Een methode is om de onderkant van de radiator vrij te maken, eventueel met enkele kleine ventilatoren de luchtstroom via de radiator forceren..... - Of vervang de radiatoren tot hiervoor geschikte convectoren.

Houdt deze snelheid laag- temperatuurverschil x snelheid is tocht....

in iedere cursus bouwfysica staat toch onderstaande grafiek :

 

 

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+