BouwProfs

De bouw online verbonden.

Hoe belangrijk zijn steden in de transitie naar een duurzame samenleving?

In 2030 zal 75% van de wereldwijde energiebehoefte afkomstig zijn van steden.
De grootste uitdaging hierbij is om de stad leefbaar te houden. Naast Europese regelgeving, dienen steden daarom ook zelf klimaat- en energiedoelstellingen te ontwikkelen. Energie speelt hierin een belangrijke rol.

'Smart Cities' is het concept waar dankzij geldelijke investeringen en een heldere communicatie-infrastructuur een hoge kwaliteit van leven en een duurzame economische groei worden gerealiseerd. Dit in combinatie met een efficiënt gebruik van natuurlijke hulpbronnen.

Hoe kijk jij tegen de rol van de stad aan als partner in de transitie naar een duurzame samenleving? Is de stad de partij die we hierin centraal moeten stellen? En welke aanbevelingen zou jij een stad willen meegeven om een 'Smart City' te worden?

Voor diegene die meer wil weten over 'Smart Cities' is het Smart City Event 2013 op 29 en 30 mei 2013 in de Amsterdam RAI een aanrader. Meer dan 50 internationale sprekers zullen acte de présence geven.

Weergaven: 665

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Aangezien meer dan 90 % van de nederlanders in stedelijke gebieden woont, lijkt de stad me het beste vertrekpunt voor energietransitie. De natuurlijke energiebronnen zo dicht mogelijk bij de gebruikers brengen is een eerste stap. Dit kan met gezamenlijke initiatieven, maar misschien is het het meest uitdagend om dit op huishoudennivo te regelen. Nu wordt dat opgelost met een incidentele zonnecollector op een bestaand hellend dak. Interessanter is om de energievoorzienig met hernieuwbare energie te integreren in nieuwe bouwconcepten. Ik was verbaasd over het peloton innovatieve voorbeelden, dat ik wereldwijd vond bij kleinschalige (verplaatsbare) huisjes. Kijk ter inspiratie eens op blog LEVEN in Tuinen waar themagewijs wordt geschreven over duurzame, innovatieve kleinschalige huisjes voor in de achtertuin. Enkele thema's 'de kleinste footprint', 'het tweede leven van een zeecontainer'. Of geef je mening op kennisplatform LEVEN in Tuinen

Als we de ontwikkelingen van nu bekijken, hebben we over 17 jaar dezelfde steden en infrastructuur, alleen slechter onderhouden, geen geld voor tuinen en mooie dingen, nu moet het openbaar groen er al aan geloven, straks wellicht de historische monumenten. (zichtbare geschiedenis die we nu al vaak aan 'iets' offeren.)

Nieuwe concepten worden misschien geprobeerd door het groene hart vol te bouwen, maar daar gaan de steden niet op vooruit en ik zie vanaf naar 2030 geen geld voor zo een bouwhause.  

Ik hoop dat we dan iets substantieels doen aan het milieu en energiewinning, dat zou hoog tijd worden, want dat is het natuurlijk nu al.

Ik zie wel wat in het Desertec project waar grote bedrijven nu helaas de stekker uit trekken.

Ik hoop ook dat men de bestaande steden wat mooier en daarmee bewoonbaarder gaat maken en bewoners meer betrekt bij de inrichting van een en ander.

 Ik hoorde vandaag dat er stemmen opgaan dat wij door de klimaatverandering een goed wijnland zouden worden tegen die tijd. Ik denk dat de steden van Nederland op den duur onderwater staan, de wijnhellingen van de  Vaalserberg nagelaten dan....

Laat je eens inspireren door Biotope-City.net  over de "vergroening" van de stad.
FOUNDATION BIOTOPE CITY
The Foundation Biotope City was set up in 2004 in Amsterdam.The  founding members and board are Helga Fassbinder (Chairperson), Harrie van Helmond (treasurer) and Hans Aarsman (secretary)

The Foundation
- recognizes the dramatic urbanization on earth of the 21st Century and the resulting ecological challenges.
- works on a vision of the City as a specific form of Nature, which embeds itself as much as possible in natural cycles.
- searches for examples of a new formal language and beauty that brings its vision to life and makes people experience it visually and emotionally.
- collects and discusses fragments of a new reflexive thinking in architecture and urbanism that aims a peaceful survival of the human race in its habitat City.

That is why the Foundation is editing a BIOTOPE CITY JOURNAL !
Voor jullie interesse hierbij een artikel van prof. Helga Fassbinder. (voorzitter stichting)

Interessant onderzoek is hiervoor gedaan door een consortium:  zie www.greenoffice2015.nl

Mooi initiatief, mag wijder verbreidt.

Volgens mij zijn er twee aspecten heel belangrijk voor een lang leven van een stad en zouden beter verenigd kunnen worden;

Economische prestatie (zoals aangehaald in de volgende respondent i.v.m. de uitgangspunten van het bedrijf Imtech) waar dus een betaalbaar gebouw ook goed presteert op energie gebruik en onderhoud.

Maar een gebouw hoort ook mooi te zijn en dit is na de oorlog vaak ontkend (nieuwe percepties aangaande kunst en wens tot iets geheel nieuws wat vele vormen vaak onterecht doet wissen). In klassieken tijden was het voor de (meestal rijke) burger een eer iets aan de verfraaiing van de stad te doen. Mooie (en lees bij gebrek aan inspiratie en twijfel over het bestaan van objectieve schoonheid dan maar weer Vitruvius er op na, ga je minder de fout in) gebouwen kennen bijna een eeuwigheidswaarde, er is meestal een externe ramp nodig zo een gebouw te doen verdwijnen, de vernietigende hand van de moderne ontwikkelaar wordt er (vaak) door tegen gehouden.

Onderzoek naar de sculptuur en ornamentale mogelijkheden van systeembouw is onvoldoenden gedaan.

Wanneer rolt er een monumentaal gebouw uit de 3d printer?

Ik denk dat ideeën om een stad weer een goede leefomgeving te maken eigenlijk valt en staat bij het politieke bewustzijn van haar gemeenschap. (Plato)

Dit bewustzijn lijkt ver weg, gewend als we zijn aan machtige centrale overheden die de zo vitale lokale belangen onoverwogen passeert door haar belang. 

Probeer dan maar eens "iets" te organiseren met 2030 als streefdatum......

Gelukkig hebben we in Nederland geen grote steden, maar wel 1 metropool, de Randstad, met ruim 7 miljoen inwoners. Dat is bijna 40% van de bevolking en dient er slim (smart) worden om gegaan met de vraag naar en gebruik van duurzame middelen, zoals energie, maar ook voedselproductie en afvalverwerking.

Vervoer binnen een metropool, of grote stad is een ander belangrijk punt. Momenteel staat alle verkeer twee keer per dag stil, met alle milieu gevolgen van dien. Bij mijn weten is er geen "Masterplan" voor de Randstad, maar wel een plan om provincies samen te voegen, waarbij de Randstad eigenlijk wordt opgesplitst, omdat deze ligt over drie provincies.

Het lijkt er dus op dat de overheid meer geïnteresseerd is in bestuurlijkheid, dan in demgraphysche ontwikkelingen. Maar goed, dat is een andere discussie.

Steden en verstedelijking zijn volgens mij cruciaal in deze transitie om twee redenen:

1. Steden zijn bewezen energie-efficiënter dan het platteland.

2. In steden vindt de meest kennis-uitwisseling en innovatie plaats. Innovatie is de motor achter verduurzaming en het vinden van oplossingen voor bestaande problemen. De grap is dat we niet alleen in transitie zijn naar een duurzame samenleving, maar ook naar een netwerksamenleving. Hier liggen kansen op synergie.

Sociale media zijn hierin faciliterend. Facebook voor je vrienden, LinkedIn voor je professionele netwerk en sinds kort www.BUURbook.nl voor je buurt. Duurzaamheid begint ook in je buurt, tussen bewoners onderling, tussen bewoners en de gemeente, tussen bedrijven in de buurt.

De mogelijkheid invloed uit te oefenen op je eigen buurt zorgt dat je leefbaarheid stijgt, de zorgvraag daalt, maar ook dat we elkaar weten te vinden om gezamenlijk zonnepanelen in te kopen etc.

Op BouwProfs is net een inspirerende video geplaatst over de stad van de (nabije) toekomst. Bekijk hem hier.

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+