BouwProfs

De bouw online verbonden.

Een vraag aan de BouwProfs: Momenteel geniet 3D printen een steeds grotere bekendheid. De toepassingen vallen echter nog binnen de sieradenindustrie en kleine rapid prototyping technieken. Ook wordt hoofdzakelijk kunststof materiaal ge-3D-print en voor een klein deel metaal. Er zijn enkele opkomende toepassingen binnen de bouwsector zoals het partnerschap tussen DUS Architects en Heijmans om het 3D Print Grachtenpand te realiseren.

Mijn vraag is of naar jullie mening 3D printen in de bouw de toekomst heeft? En of er naast Heijmans bouwbedrijven al hiermee aan de slag zijn? En als laatste wat de belangrijke obstakels zijn voor 3D printen in de bouw?

Naar mijn mening heeft 3D printen in de bouw wel de toekomst: verspillingen van bouwmaterialen worden voorkomen, er is sprake van een continue werkgang wat de doorlooptijd zal verkorten tov traditionele bouw. De nadelen zijn denk ik de onvolwassenheid van de techniek in de bouwsector, het maken van perfecte ontwerpen anders wordt je tijdens het printproces genadeloos afgestraft en de beperkte printbare materialen.

Graag jullie reactie/visie.

Weergaven: 2361

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Ik kan me hier niets bij voorstellen. Hoe borg je de kwaliteit? Hoe snel is het? Meeste producten in de bouw worden in grote aantallen geleverd. Is het dan niet beter om die vanaf de fabriek te laten bezorgen wanneer je ze nodig hebt, dan op de bouwput te prutsen (met respect)? Hoe zit het dan met garanties?

Ik zie voor een transitie naar "biobased bouwen"  de 3D printer nog geen grote rol hebben.  Dus voorlopig hebben we nog vakmensen nodig.  Wellicht dat we op gegeven moment hout liever printen dan dat we het laten groeien in bossen en zo de natuur meer ruimte geven. 

Ik heb er vertrouwen in en geloof niet dat het de (materiaal) techniek is die belemmeringen op roept maar (nog steeds die) regels. We moeten van "hoe je" naar "wat je" gemaakt hebt gaan om dit te faciliteren. Ook geloof ik dat het wat mallen maken voor materialen zoals beton, leem, ook bio based materialen etc. snel geschikt kan zijn. 

@ boudewijn:  Het zal mijn beperkte visie zijn:  Ik zie bijvoorbeeld verschillende toepassingen voor Leem:   (Het is nog steeds het langst toegepaste bouwmateriaal)
Stampleem voor vloeren en muren.  Leem voor blokken voor wanden.  Leem voor in de pomp-spuit om wanden af te werken.  Leem voor platen voor wanden en plafonds.


Wat voor mal denken we te gaan printen voor het toepassen van leem? 

 

Ben erg benieuwd naar de beeldruimte die het 3D printen de aantrekkelijkheid geeft die het nu lijkt te krijgen.

Voor recht toe recht aan zal het wel even duren.

maar voor bijzondere ornamenten, gevelversieringen, beelden. relief uitsneden is het tijdwinst.

Zeer waarschijnlijk weet ik er nog veel te weinig van om als deskundige gezien te worden, maar ik had het gevoel dat het hier brainstorming betreft.

Arjan, waar ik aan denk is het maken van complexe mallen (het negatief) waarin klassieke vloeibare producten gestort kunnen worden die gebruikelijk verharden.

Wouter, de aanhechting krachten, korrelopbouw en thermische functie van leembouw is inspirerend voor het twee na meest gebruikte bouwmateriaal in de wereld, beton. Dit wordt nog veel te weinig gedaan. Overigens, uit ervaring met (vuurvaste) spuit beton (max 5 mm) weet ik dat thixotropisch gedrag tot snelle verstarring kan voeren en dus toepassing voor 3 D mogelijk kan maken.

Bio based bouwmaterialen zoals Reactieve Rijstschalen Silica (Rijstschalen as is niet het goede woord) maar ook Suiker riet Bagasse en fijne vezels kunnen dan aan mengsels worden toegevoegd.  

Dat van die mal, Boudewijn, Wouter, Arjan inderdaad, Ook een manier.

Het is technisch mogelijk een bijzonder gebouw 3D te printen.
Een hele kleine betoncentrale in de "printkop".
En de plaatsen die hol moeten zijn worden (tijdelijk) opgevuld met zand.
Heel bijzondere grot-achtige constructies zijn mogelijk/
Die ruimtes worden naderhand, van boven af, met de schop uitgegraven.
Gaten en sleuven kunnen gelijk meegenomen worden.
Hier worden staal kabels ingelegd voor de bewapening.
zodat het niet instort.


Ik stel voor onze nationale trots:
De (gaten) kaas, De klomp en misschien ook de tulp
uit te printen op een abiteuze grote schaal en deze neer te zetten op een markant punt.
Zolang toeristen nog met € kunnen betalen zullen die dat prachtig vinden.
Het geld hier voor moet komen uit Europeesche subsidie.

Ik zie wel mogelijkheden voor het 3D-printen, we moeten ons realiseren dat 3D-printen nog in de kinderschoenen staat, meer materialen, groter, sneller, meer kleuren door elkaar en goedkoper, het komt allemaal. Ik zie nu al mogelijkheden voor éénmalige onderdelen, ornamenten bijvoorbeeld.

We stopten met het gebruik van ornamenten in de architectuur op het moment dat de arbeid duurder werd, de steenhouwer had minder werk, nu kunnen we kunststoffen ornamenten printen en dus ook weer toepassen in onze gebouwen. Ook bij restauratie is dat toepasbaar. Straks printen we éénmalig toegepaste kozijnen, niet de profielen, maar het hele kozijn. Heb je even een extra onderdeel nodig, laat je dat dan bezorgen uit pakweg Duitsland of print je het even om de hoek.

Een maquette kan je nu al printen, dus schaal 1:1 kan later ook.

Het handtekenwerk is ook geëvolueerd naar 3D-modeleren en de 3D-printer komt ook, niet morgen maar het komt er aan.

 

Het is mogelijk net als bij gewone printers door middel van warmte te printen net als bij een lijmpistool.
Maar dan met de , "van dik hout zaagt men planken" manier, in het groot"
Even zoeken op:
koolstof economie shell (=multinational) straatklinkers.
Dan komen er een aantal groene, hergebruik, zeer geleerde ideen naar voren.
waaruit blijkt dat zwarte straatklinkers (asfalt-teer-bitumen-achtig) kunnen gebruikt worden voor CO² opslag.
Die zijn om-smelt baar. Dat is een soort her-gebruik beton. idem idee als van een asfaltschraper.
De koolstof wordt niet in de lucht gegooit maar blijft beschikbaar steeds weer voor nuttig gebruik.

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2025   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+