De bouw online verbonden.
Bij een bestaande woning is het de bedoeling om de bodem van de kruipruimte te isoleren. De situatie is zo dat de huidige zandlaag gezakt is. Door het opkomend vocht is de bodem van de kruipruimte vochtig/ nat.
Voor het isoleren van de kruipruimte hebben we de keuze tussen een pakket van 30 cm. zand of een pakket van 30 cm EPS chips.
De vraag is nu wat is de beste keuze op langere termijn? En welke keuze kunnen we het beste maken met betrekking tot de isolerende werking, behaaglijkheid en dergelijke?
Tags:
Kruipruimten bij voorkeur niet opvullen met zand. Dit verslechterd de druk op de fundering en veroorzaakt bij palen (vooral houten palen) de negatieve kleef.
Beter is het om de kruipruimte op te hogen met een licht vulmiddel of schelpen.
Zorg ook voor een werkende ventilatie van de kruipruimte met twee roostersjes in voor en achtergevel.
Bij blijvende vochtproblemen op de begane grond folie op de bodem van de kruipruimte leggen zodat er geen dampspanning ontstaat.
Beste Marco,
Isoleren met een laag zand zal niet veel doen. Isoleren met eps-chips is een mogelijkheid.
Ik denk dat in dit geval het meeste effect bereikt kan worden, indien je de grond iets ophoogd, zodat je boven het waterpeil komt. Ophogen met schelpen geeft een goed resultaat.Hierover kun je een gesloten kunststoffolie aanbrengen. (verdampen van vocht onttrekt warmte) Blijf de kruipruimte wel goed ventileren.
Kijk eens naar de mogelijkheden van isoleren door middel van reflectie. (aanbrengen van aluminiumfolie)
Ga eens naar de site van Tonzon.
Eenvoudig: schelpen (warmte isolerend, vochtafsluiting bodemverdamping, makkelijk en snel aan te brengen, en onvergaanbaar, plus duurzame grondstof) Zeker vanaf +/- 48 m2 ook prijstechnisch interessant.
Bij kleinere ruimte (<48m2) kan overwogen worden om voor een bodemfolie in combinatie met Tonzon luchtkamer isolatie tegen onderkant vloer te gaan.
LEt op bij bijna elke ander isolatie optie dan schelpen is het aan te bevelen een bodemfolie aan te brengen!
Kijk even op deze slideshare. Daar hebben we gebruik gemaakt van kleikorrels die zijn goed bestand tegen vocht en hebben bij 70 cm een Rc van ongeveer 7.
Midden in de slideshare zijn foto's te zien hoe het kan.
ik zou geen vocht of koud transporterende producten gebruiken hiervoor. als er werkruimte is in het kruip gedeelte ,zou ik spuitpurschuim aanraden om het plafond te isoleren en gelijk vochtbestendig te maken
omdat er opkomend vocht is adviseer ik de bodem eerst met een waterdicht folie te bedekken en flink opzetten aan de randen. Daarop dan de isolatielaag aanbrengen evt. verzwaarde met zand. Ik kom tot dit antwoord naar aanleiding van praktijkmetingen die ik destijds heb gedaan in dienst van de gemeente R'dam (afdeling Bouwfysica).
Ton Vanson
Eens met Ad. Isoschelp. (Schelpen dus). Als er niet ook daadwerkelijk water staat, dan een bodemafsluitende folie onder dat pakket b.v. van Tonzon.
Kalkkorrels of schelpen.
Zie hiervoor: Schotgroep Bodemafsluiting
Zij hebben veel ervaring en blazen dit spul zo in je kruipruimte
Voor puur vochtprobleem bestrijding
Bodemisolatie in de vorm van EPS chips minimaal 30 CM
Voor isolatie van de vloer
PUR
Voor comfort en isolatie van de vloer
Tonzon
De keus is niet aan jou als bedrijf maar aan de klant.
Wat wil de klant en welk prijskaartjes hangt daaraan.
Bovenstaande geeft weer wat welk product doet.
Ieder product is net zo goed, en alle producten voldoen aan jou vraagstelling.
MAAR WAT WIL DE KLANT!
Dag Marco,
Om maar even antwoordt te geven op dat wat jij vraagt:
Je wil graag bodemisolatie toepassen in een kruipruimte die verzakt is.
Dan kunnen we alle vloer isolatie systemen al vast vergeten!
Bij een verzakte boden kan je natuurlijk weer zand opspuiten. Constructief is hier vrijwel nooit bezwaar tegen echte het "zware" opgespoten pakket zal weer sneller inklinken dan een licht materiaal.
Om alle "reclame makers" maar even te negeren hier, is het zaak een zo licht mogelijk pakket te nemen.
Bodemisolatie geeft een even hoge energiebespraring als vloerisolatie maar heeft een andere dikte. Ieder gekozen materiaal overigens. Alles naar uw wens.
De bodemfolie wordt vaak geadviseerd maar dit vind ik een bijzonder slecht advies. In een kruipruimtes stroomt er wel eens water in (hemelwater, lekkende leiding etc) en dit moet kunnen worden afgevoerd. Dit is met een bodemfolie niet mogelijk! Ook kan er in de warme zomer periode condensvorming optreden op de folie. Dit kan niet wel en zal weer moeten verdampen. Niet erg effectief dus!
Is er veel ruimte tussen de vloer en de bodem, dan kunt u kiezen voor vrijwel ieder licht product. Is er nog maar weinig ruimte dan verdient een laag van ca 15 eps parels waarschijnlijk de voorkeur. Dan blijft de meeste ruimte toegankelijk. Ook bent u in de gelegenheid om een biobase oplossing te kiezen als BiofoamPearls, maar de klant bepaald en betaald!
Alle postings gelezen.
Maar nog niets over het afschuwelijk gevaarlijk werk in kruipruimten.
ik ben er zelfs collega`s aan verloren. En zelf ziek van geworden.
FIJNSTOF en het levensgevaarlijk RADON dat straalt door al het lichte spul heen.
En als het warm is in kruipruimten vanwege bijvoorbeeld centraleverwarmingsbuizen dan is het een kweekbak voor micro organismen want het is meestal toch wat vochtig.
Vloer weghalen kruipruimte opvullen met zand het laatste stukje met piepschuim isolatie daarover een klein laagje beton.
Mocht het huis verzakken dan is dat geen ramp beter dat!
dan levenslang invalide, een paar scheuren in de muur zijn zo dichtgestopt.
Een huis is al veel te veel statussymbool ten koste van alles.
Overgens ben ik het wel met iedereen hier eens om een plastic folielaag neer te leggen dat zijn ook de kosten niet.
Welkom bij
BouwProfs
© 2024 Gemaakt door Michel Eek. Verzorgd door