De bouw online verbonden.
De isolatie-eis voor nieuwbouwvloeren is per 1 april 2012 verhoogd van 2,5 naar Rc≥3,5 m²K/W. Deze verhoging met 40% blijkt bittere noodzaak. Het wooncomfort van nieuwe woningen valt veel mensen tegen terwijl het energieverbruik veel hoger is dan op papier berekend. Heeft de woning vloerverwarming dan is de kruipruimte veel te warm en is het energieverbruik nog hoger zo blijkt uit onderzoek.
Onduidelijk is nog waarom het comfort en energieverbruik bij nieuwbouwwoningen zo tegenvalt. Is het niet verstandig vanaf nu bestaande woningen ook op ten minste het niveau van de nieuwbouw te brengen (Rc=3,5) om dubbelwerk te voorkomen?
Tags:
ja, natuurlijk heel verstandig wanneer het praktisch uitvoer is, dus toegankelijke kruipruimte is een voorwaarde.
Ik denk dat de prioriteiten eerst bij het dak moeten liggen, vervolgens de gevel en eventueel ook de begane grondvloer, gezien de optimale kosten/baten verhouding.
Uiteraard is alles naisoleren het beste!
ja, (deels) mee eens. het energieverbruik krijgt een goede impuls!
echter... in een bestaande woning (uitgaande van; bestaande bouw is met kruipruimte), wordt de kruipruimte deels mee opgewarmd vanuit de woning. gaat men de begane grondvloer (bovenzijde kruipruimte) isoleren, wordt de kruipruimte veel minder opgewarmd (in stookseizoen), wat leidt tot minder energieverlies naar de kruipruimte, maar ook een lagere temperatuur in de kruipruimte. deze lagere temperatuur (naderbij de buitentemperatuur) wat gevolgen kan hebben op de vochthuishouding in de kruipruimte, wanden en funderingsbalken.
het Comfort krijgt niet altijd een verbetering bij het naisoleren. in de zomerperiode kan de kruipruimte als een ' koelte'buffer fungeren. mini-geothermie, zo zal ik maar noemen. de koelere kruipruimte zorgt voor afkoeling van de woning, wat ook energiebesparing op koeling oplevert.
Het comfort valt niet tegen omdat we (slecht) isoleren, het comfort valt tegen omdat we een slecht binnenklimaat scheppen. "Falsch geheizt, is halb gestorben." Een nuttig boekje. Frisse lucht binnen halen! Wat variatie in temperaturen maken om geen "dood"klimaat te hebben, etc.
Wonen in een condoom (een huis dat vanwege dampremming niet ademt) is ook oncomfortabel, maar de "wetenschappers" zeggen dat er geen verschil is tussen ventileren en ademen. Hééél onverstandig, maar ja, "wetenschappers" zeggen ook dat chakra's niet bestaan, de ziel een fantasie is, homoeopatie niet werkt en dat we alle ziektekiemen moeten uitbannen. Hoeveel illusies is een mens bereid te verdragen? Alles wat de reclame hem doet geloven?
Extra vloerisolatie: prima. Bij nieuwbouwwoningen relatief gemakkelijk en goedkoop. PS is prijstechnisch de beste oplossing, echter milieutechnisch niet fantastisch. Bij bestaande woningen zou ik bij voldoende hoogte in de kruipruimte kiezen voor steenwolisolatiedekens die met eenvoudige middelen (pennen en schotels) tegen de bestaande betonvloer bevestigd kunnen worden. bij houten vloeren zou ik hiervoor niet kiezen.
in ieder geval is een goede ventilatie in de kruipruimte erg belangrijk. Misschien heeft iemand een idee hoe dit verbeterd kan worden. Mechanisch zou mooi zijn maar kost weer energie.
Het betoog van JJ.van Waaij kan ik me niet bij aansluiten. Het warmte verlies naar een aangrensde ruimte is niet afhankelijk van de isolatie van de resterende schil, maar het temperatuur verschil en de isolatie waarde er tussen. Als de temperatuur in de ruimte niet verandert, zal bij aanpassen rest van de isolatie schil dus niks veranderen aan het warmte verlies naar de ruimte waar niks aangebeurd. Of mis ik nou iets.
Verder is het wel zo dat met (na) isolatie vaak meer energiebesparing te behalen is naar buitenwanden en daken dan naar vloer. Simpelweg omdat het temperatuur verschil kleiner is aangezien de grond altijd rond de 10 graden zit, even uitzonderlijke situaties buiten beschouwing gelaten. De besparing kan dus oplopen tot 1% max 15 % afhankelijk van de situatie natuurlijk. Maar nog steeds interessant.
Zoals zo vaak is is isoleren niet het heetste topic, maar juist de vochthuishouding en ventilatie.
Ik adviseer vaak of Schelpen of Tonzon. (een vochtremmende laag op de bodem is essentieel!) Hierbij smoor ik de kruipruimte ventilatie, maar sluit niet geheel af.) Het liefst zou ik schelpen in combinatie met Tonzon adviseren. Maar helaas is Tonzon niet geschikt voor de schade die er aan ontstaat bij inbrengen schelpen. En liggen de schelpen er eenmaal dan is er vaak geen ruimte meer voor aanregen Tonzon.
Ëen "Bittere noodzaak"is het zeker niet. De verhoging is gewoon conform de afspraken die er al jaren gelden zijn gemaakt.
Dat het Comfort nogal eens tegenvalt in nieuwbouw woningen staat vast. Helaas is dit vaak het gevolg van verkeerde materiaal en installatie keuzes. Niet in de laatste plaats veroorzaak door het kosten aspect wat enkel over de bouwkosten wordt beschouwd en er maar weinig naar de gebruiks- en onderhoudskosten wordt gekeken.
Waarom iemand wel voor steenwoldekens onder een steenachtige vloer kiest maar dit niet bij een houten vloer zou doen is mij niet helemaal duidelijk. Als het onder een houten vloer niet deugt, zal het onder een betonnen vloer ook niet goed zijn.
In ieder geval mag het duidelijk zijn dat vloerverwarming i.c.m. een ongeïsoleerde vloer, een groter warmteverlies geeft dan wanneer die vloer niet verwarmt zou zijn. Een simpel stukje natuurkunde, daar hebben wij toch geen kostbare onderzoeken meer voor nodig lijkt mij.
@ raymond: EPS heeft een zeer geringe milieubelasting, veel kleiner nog dan minerale wol of schelpen.
Nog beter, Biofoam.
Ik ben het eens met dhr. De Vos,
Comfort en energie worden door: Bouw, techniek en gebruik bepaald.
Allereerst dient er een gezond binnenklimaat worden bereikt.
Door de bouwkundige schil vanuit prioriteit te verbeteren of nieuw te ontwerpen:
begin met de situatie, vervolgens met de locaties van het glas,
dan het dak, de gevels en de vloeren.
Als deze schil aanwezig is of nieuw wordt ontworpen is een
hoge isolatiewaarde belangrijk in de zomer en in de winter.
Daarnaast is de luchtdicheid(Qv10< 0,25) en
uitstekende luchtverversing(250-500ppm) cruciaal voor een stabiel comfort.
Ca. 50% van ons energieverbruik blijkt door de gebruiker te worden beinvloed.
Hiedoor wordt indirect 50% van het comfort geregeld.
Wanneer de meest geeigende techniek correct is aangebracht
en een gebruiksinstructie is een behaaglijk comfort gemakkelijk realiseerbaar.
Zie comfortaspecten in de bijlage.
Op Facebook heb ik hier net een ideetje over geschreven. http://on.fb.me/zkejay
raymond mos zei:
Extra vloerisolatie: prima. Bij nieuwbouwwoningen relatief gemakkelijk en goedkoop. PS is prijstechnisch de beste oplossing, echter milieutechnisch niet fantastisch. Bij bestaande woningen zou ik bij voldoende hoogte in de kruipruimte kiezen voor steenwolisolatiedekens die met eenvoudige middelen (pennen en schotels) tegen de bestaande betonvloer bevestigd kunnen worden. bij houten vloeren zou ik hiervoor niet kiezen.
in ieder geval is een goede ventilatie in de kruipruimte erg belangrijk. Misschien heeft iemand een idee hoe dit verbeterd kan worden. Mechanisch zou mooi zijn maar kost weer energie.
ik begrijp de discussie niet geheel: Een hogere Rc lijkt toch echt geen probleem meer, zeker afgezet tegen de almaar stijgende energiekosten.
Naisolatie of nieuwbouw zou best nog hoger kunnen en mogen. Geen enkele rem.
ben ik het helemaal mee eens, alle mogelijkheden benutten, de baten zijn al heel snel hoger dan de kosten
Misschien is deze hele discussie overbodig geworden door het feit dat het lage tarief omzetbelasting (6% btw) alleen nog mag worden toegepast bij woningisolatie wanneer R≥3,5 m²K/W wordt gebruikt. Lagere isolatiewaardes moeten vanaf 1 april met 19% worden belast en worden daardoor automatisch een stuk duurder. (zie Tweet SBVN)
Welkom bij
BouwProfs
© 2025 Gemaakt door Michel Eek. Verzorgd door