De bouw online verbonden.
Roelant Siekman stelt in de Duurzaam Bouwen groep op Linkedin de volgende vraag:
In productieomgevingen/fabriekshallen komt vaak enorm veel warmte vrij van de machines. Zeker wanneer er (droog-)ovens worden gebruikt of vloeistoffen op temperatuur gehouden moeten worden (etc.) kan de temperatuur in de productieruimtes flink oplopen.
Heeft iemand een voorbeeld van WTW in dit soort situaties? Het gaat natuurlijk om opgewarmde lucht, maar wellicht is hier op een eenvoudige manier gebruik van te maken?
Bestaat deze installaties al? Leveren ze een (goed) rendement? En zo ja, waar zijn deze voorbeelden te vinden?
Ik doel overigens uitdrukkelijk op WTW ten behoeve van de fabriek/het productieproces, niet als opwarming voor stadsverwarming of andere externe doelen. Dan wordt het mijns inziens al gauw te complex.
Tags:
U zou eens kunnen informeren bij Giebros te Roosendaal, zij passen dit o.a. toe bij sport- en recreatie.
Er zijn zeker praktijkvoorbeelden beschikbaar. Vision4energy heeft hier zeer goede oplossingen voor. (www.vision4energy.com) Zij leveren lucht-water warmtewisselaars met een hoog rendement. Zij hebben al enkele projecten opgeleverd met een zeer goed resultaat.
Voor meer informatie raad ik u aan contact op te nemen met Trudy Veldhof.
T: +31 541 532 181
F: +31 541 534 867
M: +31 638 753 808
Hallo Roelant je zou met de firma MARK contact op kunnen nemen info@mark.nl succes.
gr Richard Kindermann
innovario bv
Op www.zonmon.com staat een voorbeeld van een systeem in een woonhuis waarbij je 7x24 real-time kunt volgen wat de prestatie is. Natuurlijk is dit wat meer zichtbaar in wintertijd. Het rendement kan je best uitstekend noemen.
R & R systems in Gemert zijn instaat om warmtewisselaars te maken van zeer grote capaciteiten.
Wisselaars zijn zeer geschikt in zeer vuile omgevingen. see www.energieverdieners.nl
Wij hebben de ervaring met de projectering en toepassing van warmtepompen die deze warmte naar bruikbare niveau's voor toepassing elders in het gebouw / proces kunnen transformeren.
Fabriekshallen moet men niet willen verwarmen.
Door werken met een trui aan wordt men vanzelf wel warm.
Toen mijn laatste baas verwarming aanlegde in de hallen ging de boel op de fles.
Dat is nu dertig jaar geleden.
De lucht werd vies en stoffig de mensen ziek.
Ik wil hier graag op antwoorden.
Natuurlijk kun je met een trui aan werken, daar is niets mis mee.
Mijnheer Siekman heeft het over warmteterugwinning, hier kun je ook kantoren, of de winkel van de buurman mee verwarmen (geen aardgas nodig, dus ook geen CO2 uitstoot), het gaat er n.l. om de warmte her te gebruiken en ook dat je met deze restwarmte andere vertrekken kunt verwarmen waar dat nodig is en deze warmte gratis geleverd kan worden.
U heeft wel gelijk alleen staat er niet bij om welk soort productie het gaat en of deze ook stof opleverd in dat geval lijkt me lucht verwarming niet aan te bevelen.
Trudy Veldhof zei:
Ik wil hier graag op antwoorden.
Natuurlijk kun je met een trui aan werken, daar is niets mis mee.
Mijnheer Siekman heeft het over warmteterugwinning, hier kun je ook kantoren, of de winkel van de buurman mee verwarmen (geen aardgas nodig, dus ook geen CO2 uitstoot), het gaat er n.l. om de warmte her te gebruiken en ook dat je met deze restwarmte andere vertrekken kunt verwarmen waar dat nodig is en deze warmte gratis geleverd kan worden.
Bedankt voor de antwoorden! Er zitten wel een paar bruikbare tips tussen vermoed ik, maar ook een aantal die zo algemeen zijn of helemaal naast het punt dat ik hier probeer te maken, dat ik dat punt graag wil specificeren.
Het gaat mij om terugwinning/gebruik van de nutteloze restwarmte die vrijkomt bij een productieproces en bovenin de productiehallen verzamelt.
Deze ontstaat volgens mij in iedere productieruimte -dus los van van de soort productie- maar ik kwam op de gedachte na een bezoek aan een food-producent. Hier werd gewerkt met stoom en kokend water, moesten de producten van vaste naar vloeibare vorm gemaakt worden en werden droogruimtes en ovens gebruikt. Bovendien stonden de machines aan de lijnen volop te draaien en was het ook nog eens een warme dag.
Kortom, het was binnen behoorlijk warm (en de productiemedewerkers waren hier natuurlijk op gekleed).
Denkend aan mijn douche met warmte-terug-winning vroeg ik mij toen af of deze nutteloze restwarmte ook nuttig gemaakt kon worden. Als voorverwarming tbv het productieproces, als verwarming van kantoorruimtes, en wellicht door het onttrekken van warmte aan de ruimte ook comfortabelere werkomstandigheden. Dus economischer, duurzamer en comfortabeler.
Als het alleen om comfort ging zou een koeling/airconditioning misschien wat zijn, maar dat kost het bedrijf in eerste instantie alleen geld. (Lijkt mij vuur met vuur bestrijden en de energierekening zal omhoog schieten). Zelfs een koeling met hoog rendement moet worden aangeschaft, geïnstalleerd en onderhouden, en levert het bedrijf niets op behalve comfort.
En ik ga er natuurlijk van uit dat de werkomstandigheden voor de medewerkers in ieder geval al ruim binnen alle geldende (arbeids-)normen liggen, dus daar hoeven 'we' het niet voor te doen (bij wijze van spreken natuurlijk).
We zouden het wel moeten doen (of in ieder geval willen doen) omdat 'makkelijk' energie bespaart moet kunnen worden, natuurlijk zonder dat de besparing ongedaan wordt gemaakt door de stijging van de elektrarekening (door het toepassen van de WTW techniek).
Nogmaals, economischer (1), duurzamer (2) en comfortabeler (3).
NB. de oplettende lezer zal opvallen dat de volgorde die ik aanbreng omgekeerd evenredig is met het People Planet Profit principe. Het zal geen toeval zijn, maar heeft denk ik te maken met wat volgens mij het basisdoel van een onderneming (ook productiebedrijf) is: geld verdienen (zie Goldratt).
Een onderneming moet overall winst maken, anders kan het net zo goed stoppen met zijn activiteiten. Volgens mij moet het echter (zeker in deze tijd) wel zo zijn dat dit op een duurzame manier gebeurt, want de tijd van 'de wereld opmaken en de laatste doet het licht uit' hebben we wat mij betreft wel gehad.
Economischer, Duurzamer en Comfortabeler vs. People, Planet and Profit betekent voor mij dan ook zoveel als respectievelijk een IST vs. SOLL situatie.
Maar dat is bezijdens het punt. ;)
Goedenavond Roelant Siekman,
er zijn tal van voorbeelden beschikbaar in mijn archief. Ze zijn wel divers omdat ik per opdracht analyseer om zo'n hoog mogelijk rendement te halen tegen een aantrekkelijke kostprijs. Dit heeft vooral te maken met het beschikbare medium en de achterliggende procesgang. Wanneer je meer wilt weten graag even een bericht of telefoontje. Mob 06 10 942651. Groet Ben Klunder
Welkom bij
BouwProfs
© 2024 Gemaakt door Michel Eek. Verzorgd door