BouwProfs

De bouw online verbonden.

Waterdicht maken van kelder waarbij grondwater boven de keldervloer staat.

Wie is er op de hoogte van een beproefde techniek om een kelder waterdicht te maken als het grondwater boven de keldervloer staat?

Het betreft een huis uit  1890 in Zaandam. Op dit moment staat het grondwater zo'n 20 cm boven de keldervloer, maar een halve meter is geen uitzondering. kelderwand is beraapt, op de vloer is een tegelpatroon zichtbaar.  Het huis is gedeeltelijk onderkelderd.

Wens van de opdrachtgever is om een droge ruimte te creeren om te kunnen gebruiken voor opslag van huisraad etc.

Mijn eerste advies om 60 cm beton te storten is afgewezen ivm stahoogte.

Wie kan mij helpen dit project te realiseren.

Een kanttekening en vraag is of een waterdichte kelder niet als een bootje gaat fungeren en wil gaan drijven in het grondwater in een opwaartse richting. en wat zijn dan de conseqenties voor het huis. Scheurwerking etc?

Met vriendelijke groeten Edwin Kolkman

Pak vochtproblemen in de kelder aan met behulp van het handboek Wat...

Weergaven: 21822

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Een direct antwoord valt niet te geven zonder meer aanvullende bouwkundige gegevens.

Waarschijnlijk is de woning (uit 1890) niet onderheid, als de kelder vroeger droog is geweest en nu lekt is er mogelijk sprake van een externe invloed (Wijziging grondwaterpeil oid).

Het zou mogelijk kunnen zijn om een betonnen bak in de bestaande kelder te maken, dwz vloer en wanden van ca. 20 cm dik.

Het extra gewicht zou een probleem kunnen worden evenals de opwaartse druk.

Meten is weten, dus als eerste beginnen het grondwaterpeil gedurende langere tijd te meten dmv een te plaatsen peilbuis.

voor extra info en of vragen kijk op mijn website: www.hoonum.nl

Edwin,

Er zijn diverse mogelijkheden, van injecteren ( met 10 jaar garantie) tot het maken van een kompleet nieuwe kelder bak, welke onderheid wordt met stalen buispalen, deze palen hebben een dubbele functie, namelijk de huidige fundering ontlasten en het voorkomen dat de kelder gaat drijven op het grondwater.

 

Wij hebben in de regio Amsterdam dit al diverse keren toegepast met succes.

Eens met J.O. 't Hooft.

20 cm beton met lage Water POEDER factor, dwz < 0,50 en/of poeder gehalte > 340 kg/m3.

Indien mogelijk met Zelf Verdichtende beton, dat tevens een mooie kleur heeft zodat er verder niets hoeft afgewerkt. Wij hebben met succes een dergelijke kelder gemaakt in ons www.sustcon.org project.

Ik zou wel kijken naar minimum krimp dus werk met een goede producent. 

Beste Erwin,

Er zijn een aantal technieken, zoals injecteren, pleisteren/waterdichtenmortels, beplakken of het maken van een betonnen bak. Het laatste zal hoogstwaarschijnlijk niet kunnen gezien de oude staat van het huis, maar dit is afhankelijk of er gefundeerd kan worden opstaal. Verder is de vraag hoe de muren vloer zich verhouden tot scheuren ed.

Verdere informatie is natuurlijk wenselijk en noodzakelijk voor de juiste aanpak.

 

Met vriendelijke groet,

Robert Rijsbergen

www.bouwbedrijfrijsbergen.nl 

Beste Erwin,

 

Kiwitz BV is gespecialiceerd in betonafdichtingen, zij zij hiervoor een partij bij uitstek. Je kan dan vragen naar Loiid Hahn. Hij kan jou verder helpen met dit vraagstuk.

 

Kiwitz BV
De Hogenkamp 22
7071 EC Ulft
Tel: +31 315 270 620
Fax: +31 315 270 621
E-mail: info@kiwitz.nl

Met vriendelijke groet,

Jaap van Dijk

Beste Edwin,

Het zou handig zijn om te weten waar de kelder precies lekt. Bouwtechnisch gezien, dicht je een lek altijd vanaf de kant waar het binnenkomt, dus hier aan de buitenkant. De vraag is of je daar bij kunt en of de wanden het probleem zijn of de vloer of de hechting daartussen.

Zelfs al zou de kelder waterdicht zijn, dan heb je nog de problemen van condens (want geisoleerd zal de kelder niet zijn) en dus het is af te raden om daar huisraad op te slaan.

De aangegeven oplossing van een kelder in een kelder zou een goede kunnen zijn, dan kun je daartussen meteen isoleren met een waterbestendige isolatie. Je moet dan wel weer oppassen voor optrekkend vocht.

Kortom, de oorzaak cq het lek moet je goed kennen, voordat je een oplossing kiest. Anders is straks de operatie geslaagd, maar de patient alsnog overleden.

groet, Mathilde Wansdronk

Als het inderdaad om een oud huis en dus oude kelder gaat zijn oplossingen als een nieuwe kelderbak geen optie. De extra aangebrachte massa, aan binnen of buitenzijde, zal ten alle tijden zettingen veroorzaken. De invloed van de zetting is vaak niet te overzien. 

Indien het gaat om een rechthoekige kelder, zonder binnenwanden, is injecteren een optie. Kostbaar, maar mogelijk. Een heel goed bedrijf hiervoor http://www.totech.nl/.

Indien het gaat om een complexe kelder, met meerdere ruimten, en bovendien opgebouwd uit metselwerk zijn er ook alternatieven.

Niet goedkoop en altijd in overleg met locale overheid/ waterschap.

Belangrijk is het om te weten of de kelder ooit droog is geweest. Nog beter is informatie over met welke grondwaterstand rekening is gehouden tijdens de bouw van het complex.

Een goed en beproeft alternatief is namelijk om een permanente bemaling toe te passen. Dit kan om het gebouw heen en mogelijk zelfs in het gebouw worden gerealiseerd. Deze methode hebben wij toegepast voor een oud gebouw in Eindhoven. Door ontwikkeling in de binnenstad, in combinatie met vereiste ondergrondse parkeervoorziening, is destijds een oud pand met kelder omsloten door kelders. Door de parkeerkelders zijn de natuurlijke grondwater stromen belemmerd. Hierdoor ontstond een verhoging van de grondwaterstand. Injecteren was zinloos omdat het, in dit geval, ging om een gemetselde kelder met een eveneens gemetselde keldervloer met daarop diverse binnenwanden. Succes!

Beste Edwin,

Er zijn succesverhalen over het waterdicht krijgen van dergelijke kelders maar het aantal mislukkingen bedraagt meer dan het 100-voudige ervan. Daarbij komt de vraag of de kelder geschikt te maken is voor de opslag van huisraad. Het waterdicht maken van de kelder zorgt er niet zonder meer voor dat bouwfysisch gezien de kelder ook geschikt is voor de opslag van goederen die mogelijk schimmelgevoelig zijn. Het laatste is alleen maar te voorkomen door beheersing van de temperaturen in de kelder (= relatief hoog t.ov. de buitentemperatuur) als er geen ontvochtiging wordt toegepast.

Als mij een dergelijke vraagstelling wordt voorgelegd dan vraag ik altijd welk risico de opdrachtgever bereid is om op zich te nemen. Gelet op de ervaringen in de praktijk wil ik deze risico's niet dragen.

Beste Edwin,

ik denk dat ik je hiermee wel kan helpen. Handigst om even telefonisch contact te hebben, 0630024067

Met vriendelijke groet,

Marcel Hillen

Revac Specialistische Technieken BV

www.revacspecialistischetechnieken.nl

ik zou net als veel voorgangers willen stellen dat een gemetselde kelder zonder betonvloer niet meer gegarandeerd waterdicht te krijgen is, ondanks alle goede wil van de heren leveranciers van afdichtingsmiddelen. Een ander probleem van een kelder is zoals Kees Snepvangers al aangeeft dat dit meestal de koudste plek in huis is, waardoor alle condens zich hier zal verzamelen. verwarmen en ontvochtigen zal noodzakelijk zijn om deze ruimte werkelijk bruikbaar te maken.

 

Beste Edwin,

Een kelder waterdicht maken is eenvoudig. Daarmee heb ik al 30 jaar ervaring, vooral met oude kelders. Neem svp contact met me op via mijn site www.eco-wise.eu

Met vriendelijke groet

Pieter Hennipman

Edwin,

Bij BASF zijn wij continu bezig met de ontwikkeling van producten op het gebied van bescherming en waterdichting, vloeren, injecties, betonreparatie, coatings e.d.

Ik wil je adviseren mijn collega Domingo van Heinsbergen eens te bellen. Hij kan je voorzien van een goed en kosteloos advies op het gebied van kelderafdichting.

Zijn mobiele nummer is: 06-51356266

 

Met vriendelijke groeten,

 

Ad Groenen

 

 

 

 

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+