De bouw online verbonden.
Dick Ottervanger werkt bij Breijer Bouw. In de BouwProfs groep op Linkedin stelt hij de volgende vraag:
Stel: Ik wil zonnepanelen op mijn dak, maar de hellende zijden zijn naar oosten en westen gericht en aan de oosten zijde staan hoge bomen.
Aan de overkant van de straat staat een gebouw met een zaagtand dak, waarvan de hellende zijden pal op't zuiden liggen. Hellingshoek is 45 graden. Bij uitstek geschikt om daar zonnepanelen op te leggen. Totale hellend dakoppervlak ca. 230m2.
Hoe pak ik het aan om "mijn" zonnepanelen op het dak van mijn buurman te plaatsen en dat zowel hij als ik en de rest van de straat daar voordeel aan heeft?
Tags:
Dick, ... er zijn adviseurs die je hier waarschijnlijk beter en verder mee gaan helpen.
Voor zo ver ik weet is het in Nederland nog erg lastig nog voor energie leverancier te spelen. Oftewel zonnepanelen op het dak van je buurman leggen en daar twee verschillende panden/netwerken op aansluiten is wettelijk gezien erg lastig nog. Dus beide van dezelfde panelen genbruik maken kan dan niet. Als het gescheiden is waarschijnlijk wel; Hij een aantal panelen met voeding eigen netwerk en jij ook een aantal panelen met een kabel onder grond naar jou netwerk. Een ander optie is een financhieele afspraak met je buurman maken. Waarbij de zonnepanlen op zijn dak of zijn of jou netwerk voeden en de andere een vergoeding krijgt voor de opgewekte energie in ruil voor medefinanchiering.
Beste Dick,
Interessante vraag! Ik zou zeggen: richt met het aantal direct belanghebbenden een vereniging van eigenaren op (vve). In die vve regel je de eigendomsrechten, de gebruiksrechten en de kosten voor risico's (bijv. daklekkage en -onderhoud), de onderhoudskosten en natuurlijk de verdeelsleutel voor de opbrengst. Technisch komen daar nog wat zaken bij, maar daar kom je met je leverancier wel uit, denk ik. In elk geval: succes!
Beste Dick,
Het lijkt mij voor de hand liggen dat de buurman toestemming geeft, natuurlijk. Jouw vraag doet me erg denken aan het boer zoekt buur initiatief: http://www.boerzoektbuur.nl/
Hierbij plaatst een boer panelen op zijn eigen dak en investeren verschillende mensen privé in de panelen en delen in de winst.
Wat ik begreep zijn er momenteel wat haken en ogen mbt belastingregels en het opwekken van energie, maar mogelijk kun je op hun site meer info vinden.
Veel succes!
Beste Dick, de beste manier lijkt mij om een deal met de energiemaatschappij te maken zodat je van 1 punt aan het elektrische net kunt koppelen. Om kabels vanuit dat punt waar de panelen staan naar ieder huis te trekken om zo terug te kunnen leveren lijkt mij wat overkill. Wij hebben nog een berg panelen liggen die we voor een gunstige prijs kunnen leveren, www.econo.nl - andre@econo.nl
Ik heb hier geen verstand van, maar om nu een kabel te gaan leggen vanaf de buurman naar je eigen netwerk om dan van daaruit terug te kunnen leveren lijkt mij , zoals Andre Brussee al schrijft, er omslachtig.
Dus gewoon met tussenmeter DIRECT terugleveren op het netwerk van het energiebedrijf. Moet kunnen in deze tijd.
ga naar het volgende evenement: http://evenementhieropgewekt.nl/
dit evenement gaat onder andere over deze problematiek
Beste Dick,
Er loopt op dit moment een pilot in Nijmegen waarbij je zonnepanelen kunt kopen die op het dak van een gemeentelijk pand liggen. De opbrengst hiervan wordt direct afgetrokken van het verbruik van de eigen woning, zie www.zonneparknederland.nl. Bij deze pilot is Liander betrokken.
Wellicht dat er bij jou in de buurt nu ook dergelijke initiatieven worden ontplooid waarbij je zou kunnen aansluiten.
Beste Dick,
voor zover ik informeert ben kun je x aantal kilo watt, terug leveren op het net voor dezelfde prijs als dat ze de energie leverancier dit jouw aanbied. Wanneer je boven bepaald aantal uitkomt verandert dit, dan word de vergoeding lager. Hierbij wel rekening mee houdende dat zij nog andere kosten per kilowatt mee rekenen die jijzelf niet vergoed krijgt.
Dit is eigenlijk wat je niet wild, wat je wild is dat je de panelen op je eigen stroommeter aansluit. Hiermee betaal je gewoon minder energie kosten. Als je dit wild zul je het dak/panelen moeten verdelen onder het aantal deelnemers, en vervolgens ieder apart aansluiten hierop.
Het kan helaas niet als geheel onder alle deelnemers verdeeld worden omdat jullie dan een eigen stroomnet vormen en zelf energie leverancier spelen, dit was vorig jaar zoveel ik weet nog niet mogelijk en zal op gebied van organisatie veel vragen. Al is het misschien niet praktisch zal het ieder huis individueel aansluiten de snelst en effectiefst oplossing zijn.
Ik wil hierbij wel zeggen dat ik pas geleden afgestudeerd ben op hbo bouwkunde zwaar punt duurzaamheid en hiermee niet direct de meest vakkundige ben.
met vriendelijke groet,
Christian
Beste Christiaan,
De leverancier betaalt minder terug bij teruglevering aan het net dan dat jij betaalt voor een zelfde kilowatt die je van het net betrekt. Alleen als je subsidie hebt dicht deze subsidie dat gat.
juist daarom dat je wild dat deze direct op de meterkast word aangesloten, hierdoor koop je jaarlijks minder stroom in
Beste Dick (en andere lezers)
Ik las de vraag vanmorgen en was benieuwt naar de antwoorden. Het verbaasde me net enigszins over de kennis die terug te lezen is in de antwoorden.
Daarom hier mijn bijdrage.
Wat jullie zouden willen heet Zelflevering.
Zelflevering is het produceren van je eigen stroom voor eigen verbruik. Je levert aan jezelf, dus is het logisch dat je geen belasting hoeft te betalen. Je betaalt toch ook geen BTW op een krop sla uit je eigen tuin?
Wanneer iemand met zonnepanelen elektriciteit produceert op zijn eigen huis levert dit een groot belastingvoordeel op. In dit geval hoeft hij/zij geen energiebelasting te betalen over de zelf geproduceerde stroom. Dit gebeurt middels 'saldering' op de energierekening. Eigen productie en eigen verbruik worden hierbij tegen elkaar weggestreept. De afnemer betaalt alleen energiebelasting over het verschil. Aangezien energiebelasting (plus de BTW over deze belasting) voor kleinverbruikers rond de 14ct per kWh bedraagt op een totaalprijs van 23ct per kWh is dit voordeel aanzienlijk.
Wanneer dezelfde zonnepanelen op het dak van de buurman liggen (omdat deze persoon zelf geen geschikt dak heeft) verandert de zaak aanzienlijk. In dit geval mag niet worden gesaldeerd en is wel energiebelasting verschuldigd. Dit onderscheid is merkwaardig omdat het technisch gezien niet uitmaakt dat de elektriciteit 100 meter (of kilometer) verderop wordt opgewekt. In beide gevallen wordt dezelfde hoeveelheid elektriciteit geproduceerd en verbruikt. Salderen zou in beide gevallen toegepast moeten kunnen worden.
Hoewel in beide bovenstaande gevallen sprake is van 'levering aan jezelf' is alleen in het eerste geval saldering wettelijk toegestaan (met bovengenoemd belastingvoordeel). Veel mensen en organisaties pleiten er daarom voor om bij 'levering aan zelf' saldering mogelijk te maken onafhankelijk van de locatie waar de stroom wordt opgewekt. Dit 'salderen op afstand' wordt ook wel zelflevering genoemd. Anderen noemen het 'coproductie stroom' omdat er feitelijk geen levering (in de zin van verkoop) plaats vindt.
De wet houdt dus jullie plan tegen. Maar niet alleen die van jullie, er zijn vele vele initiatieven op dit gebied maar ze lopen allen tegen hetzelfde probleem aan.
Het pilotproject waar hierboven over gesproken word en waar Liander bij betrokken is garandeert enkele jaren een vergoeding ter grootte van het stroomtarief en de energiebelasting. Daarna is het nog maar de vraag wat de vergoeding word. Waarschijnlijk alleen het stroomtarief omdat Sinterklaas geen deelnemer is. De terugverdientijd komt dan op meer dan 20 jaren.
Om een passend advies te geven ben ik meer gegevens nodig. Echter in het algemeen kan je stellen dat een paneel onder een hoek van 35 graden en in de richting van het zuiden zonder schaduw veroorzakende obstakels een rendement heeft van rond de 87%. Indien jouw dak onder een hoek van 45 graden richting het oosten ligt dan is het rendement rond de 67%
De terugverdientijd bij 87% rendement is 9,5 jaar en bij 67% 12 jaar. Dit is berekend met 12 panelen van 195 Wp. Als de installatie groter word dan daalt de terugverdientijd iets. Ik adviseer mensen altijd om een plaatsing op een eigen gebouw te doen. Het gebouw verduurzaamt en zal bij verkoop meer waard zijn.
In bovengenoemde aannames is nog geen subsidie verwerkt. Die verschillen per provincie en/of gemeente.
Indien je nog zonnige vragen hebt dan kan je me bellen op 0646161234 of mailen op info@zetdezonaan.nl
Bedankt voor jullie aandacht.
Volg de link http://tweakers.net/nieuws/82716/onderzoekers-ontwikkelen-infrarood...
Mogelijk is het verstandig om de ontwikkelingen af te wachten.
Welkom bij
BouwProfs
© 2024 Gemaakt door Michel Eek. Verzorgd door