BouwProfs

De bouw online verbonden.

Ik woon zelf aan de kust. Ons plaatselijke suffertje opent vandaag met de kop 'Angst bebouwing kust onnodig'. Kort na het kerstreces besloot de Ministerraad om meer ruimte te geven aan initiatieven voor bebouwing in het kustgebied. Concreet betekent dit dat het algemeen geldende verbod op nieuwe bebouwing buiten de bebouwde kom in het kustgebied komt te vervallen.

Waterkerende werking duinen prioriteit

Volgens de Unie van Waterschappen gaat het allemaal niet zo'n storm lopen en blijft men terughoudend met het toestaan van bouwwerken op en aan het strand. De primaire waterkerende werking van de duinen blijkt te allen tijde topprioriteit. Mooi verhaal natuurlijk, maar het is maar zeer de vraag natuurlijk in hoeverre de Unie dit tegen kan houden op de lange duur. Wellicht wordt men gesteund door Europese wetgeving. Daar liggen mogelijk drempels die worden opgeworpen om langs de kust te gaan bouwen.

Wat vind jij, is het logisch dat ook de kust er een keer aan moet geloven en moeten we gewoon bebouwing hier toestaan als dit verantwoord gebeurt? Of moeten we sommige gebieden in Nederland gewoon met rust laten en het strand- en duingebied laten voor wat het momenteel is.

Weergaven: 763

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Lijkt me fanatisch als er meer mensen kunnen wonen aan de kust.

Wel op voorwaarden o.a. :

- Het landschap heeft altijd voorrang

- Geen aangelegde tuinen, duinlandschap blijft karatekritiek kenmerk (Uitgeefbare grond = bouwvlak)

- Geen verharding, anders dan een toegangspad naar de woning

- Duurzame Architectuur die onderscheidend is , uitgaat van het bijzondere landschapen en niet historiserend is

- ontworpen door SBA geregistreerde architecten

- Alleen kleinschalige woningbouw en vrijstaande particuliere woningen

- Ruimte tussen bouwvolumes is minimaal 50 meter

- Geen losse bijgebouwen

- Geen vergunningsvrije bouwmogelijkheden

- Overdekt parkeren en uit het zicht vanaf de kust

Bouwen half in zee waar men omheen kan lopen lijkt me ook leuk. Dat is weer eens wat anders. En uitdagend. De uitvoering zal wel bestendig moeten zijn tegen de natuurelementen rekening houdend met golven en stuivend zand. Het werk zal wel zodanig moeten uitgevoerd dat de overheid bij mislukken zoals : het van een duintop `wankelend` vallen, niet moet opdraaien voor opruimingskosten.

Bouwen aan zee en in zee is best moeilijk. Als voorbeeld ook de Pier in Scheveningen.

Dit was in-der-tijd een  attractie bij het Zwin. Bejubeld door de patat-verkopende (sigarenrokende) VVD middenstanders. Door falende overheid een ramp ook nog eens voor het publiek want er vielen tien "dooien en invaliden"  Voornamelijk onnozele kinderen die eigenlijk weinig te verwijten viel. Die vielen in het ruim door de gladde groene aanslag. 

Argumenten voor wel of niet bouwen zijn vaak erg  eenzijdig; maatwerk moet mogelijk zijn. Daarnaast het verschil bouwen achter de kustlijn/kustverdediging of er in of op; dus woningen op het strand is totaal iets anders dan nieuwbouw achter de duinengordel; sites als https://beschermdekust.nl gooien alles op 1 hoop en maken daarin geen verschil, jammer

Het is misschien niet verbazingwekkend dat op deze site het enthousiasme om te bouwen direct de boventoon voert. Het lijkt me echter verstandig om eerst een stap terug te doen en te kijken naar het gebied waar het in deze discussie om gaat en te bedenken of je verstandige argumenten kan vinden om dit gebied te veranderen. Pas daarna kan je eventueel weer op de bouwstoel te gaan zitten.

Ik kom vaak in de duinen, ik woon er vlak naast, en de beleving voor mij is duidelijk: dit is een stuk natuur waar je even helemaal los kan komen van de dagelijkse sleur. Geen auto's, geen woningen. Ik weet zeker dat als je bouw gaat toestaan in kustgebieden, lees duinen en strand, dat het karakter ervan direct en onomkeerbaar verandert van 'natuurgebied' naar 'zeer ruim opgezet woonpark met veel natuur'. Ook al zie je pas 100 meter verderop een volgende woning, het karakter van het gebied is daarmee definitief verloren gegaan.

Zie het eens, voor de autoliefhebber althans, als een mooie auto met prachtige lijnen waaraan alles lijkt te kloppen. Je kan natuurlijk betogen dat een enkele klodder verf op de motorkap best kan. Het is immers maar heel kleinschalig, met zorg aangebracht, en maatwerk moet kunnen. Toch? Maar iedereen voelt wel aan dat het aanzien van het geheel direct is geruïneerd als je dat doet.

Mijn standpunt: voor deze keer gewoon eens accepteren dat we ergens helemaal vanaf moeten blijven. Vandaag één stap op de glijdende schaal betekent meestal morgen vol gas in de achtbaan. Niet doen dus, en de nullijn aanhouden. Geen bebouwing toestaan.

Belgische toestanden zijn ook hier niet ondenkbaar. Kijk maar naar de spuuglelijke bebouwing in Schevingen (rondom het schitterende Kurhaus) of naar Noordwijk.
Alleen niet bouwen is de juiste oplossing. Geen bebouwing in onze zeewering. Lijkt me bovendien een simpele maar bovenal logische oplossing.

Kust-belgianisering met koets en stoomtram op de foto.

Vandaag wil men de kusttram uitbreiden naar Nederland dat is een plan vandaag de dag.

Zelf moest ik er nog eens in de buurt zijn en heb het nog eens goed bekeken.

En ik geloof dat men beter af is met een KUST-trein en een goede ondertunneling dat is beter dan zoals op de oude foto te zien is. Een ongelijkvloerse trein verbinding is veel beter want in de vijftiger jaren heeft men de trammetjes afgeschaft in Nederland.

Ik bedoelde te zeggen: ongelijkvloerse kruisingen van spoorweg en gewone wegen. Het zal wel te duur zijn hoewel Europa het wel wil subsidiëren. Goed voor werkgelegenheid en zo kunnen mensen van het achterland ook genieten van schone zeewind. Verder vind ik dat het parkeren aan de kust gratis moet zijn.

Okéé da`s mijn mening. Over bouwen aan de kust heb ik geen mening.

Wat ik een beetje mis is de situatie van de stijgende zeespiegel. Als er gebouwd gaat worden zijn er meer voorzieningen nodig van wegen, parkeren, openbare voorzieningen. Dat vraagt extra investeringen zeker in een zout klimaat met extra landschappelijke voorwaarden. Wie gaat dat betalen? Wie gaat de kustbewaking betalen? Doet me een beetje denken aan de bebouwing in uiterwaarden die ook veel extra geld hebben gekost tijdens de aanpassing van de rivieren.

Kortom, de verdediging van de kust zal in de komende decennia nog veel geld gaan kosten. Zonder bebouwing scheelt dat veel gemeenschapsgeld.

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+