BouwProfs

De bouw online verbonden.

Zojuist zag ik op RTL nieuws een bericht over het plaatsen van zonnepanelen. Via Eneco en Karwei zijn de pakketten erg duur. Koop je het echter online bij de Zonnepanelen Discounter dan is het voordeel gigantisch. Er wordt gesproken over terugverdientijden van minder dan 7 jaar. Wat is jouw mening hierover? Doe-het-zelf of toch maar beter panelen inclusief installatie aankopen?

Weergaven: 1924

Bijlagen:

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Ik zou zeggen doe zoiets gelijk goed en ga naar een erkende installateur die veel ervaring heeft met PV.

Ga niet zelf rommelen anders ben je achteraf nog meer geld kwijt voor minder rendement.

De keuze voor zelf doen of laten doen is er 1 van de categorie: "hoe handig ben je?"

Ik heb zelf de panelen op de hoge schuine kap laten plaatsen en op het platte dak zelf gedaan.

En wat de panelen betreft, gewoon goed zoeken, en hoe meer je er koopt des te lager is de prijs per Wp. Prijzen van een systeem moet makkelijk onder de € 1,50 per Wp komen.

Hallo Ingeborg,

Om gelijk met de deur in huis te vallen, koop zonnepanelen bij de officiële leverancier. Zij hebben kennis van de panelen die ze verkopen, en of de kwaliteit goed is. Als klant wil je toch ook dat de investering die je doet ook daadwerkelijk goed besteed is?

Dit deel van de reactie is verwijderd door de redactie. Het is niet toegestaan in discussies rechtstreeks reclame te maken voor eigen bedrijf / producten. Dit om de leesbaarheid van ons forum te waarborgen.

Bijlagen:

Beste Ingeborg.

In 2003 heb ik een set van Stroomwerk gekocht, en op mijn dak gemonteerd. Een kwestie van panelen vast zetten en de stekker in het stopcontact!. Zelf denk ik dat dit voor alle "kleine stekkerbare sets" opgaat.

Geen probleem dus om dit als "doe het zelver" te doen.

Bij grotere vermogens en bij sets waar alle onderdelen los geleverd worden en je zelf veel kabels en componenten moet aansluiten zou ik zeker een installateur zoeken! 

Zonnepanelen is altijd een verstandige investering. Een terugverdientijd is leuk om te weten, maar kijk eens wat het je oplevert. Wanneer je geld op de bank zet, dan mag je blij zijn dat je 2% rente krijgt. Oftewel een terugverdientijd van 50 jaar. De investering in zonnepanelen levert veel meer op. Het is ook leuk om te weten wat het oplevert. Het is altijd verstandig om bij een goede en betrouwbare leverancier te kopen en te laten installeren. Let op, er zijn veel beunhazen op de markt met goedkope, vaak rotzooi, panelen. Service en nazorg is ook belangrijk. Dan is het de meerkosten dubbel en dwars waard.

De keus voor een doe hetzelf pakket of een geïnstalleerd pakket hangt puur af de handigheid die je voor handen hebt. Onlangs heb ik mezelf ook laten voorlichten door een leverancier van zonnepanelen, deze gaf aan dat het plaatsen van de panelen met een beetje handigheid zelf goed te doen is. Het aansluiten van de omvormer en de aanpassingen bij de meter adviseerde hij een erkende installateur voor. Dat lijkt me een duidelijk verhaal. Echter de terugverdien tijd van 7 jaar heeft hij wel bestreden. Het is namelijk zo dat op de meeste omvormers 10 jaar garantie zit en dat er na deze periode echt wel onderhoud cq vervanging aan zit te komen. de terugverdientijd wordt hiermee eerder gehouden op 10 dan op 7 jaar. Mijn advies is laat je goed adviseren en stel kritische vragen.

Deze reactie is verwijderd door de redactie. Het is niet toegestaan in discussies rechtstreeks reclame te maken voor eigen bedrijf / producten. Dit om de leesbaarheid van ons forum te waarborgen.

Behalve een bedrijf in Bouwbegeleiding en Calculatie heb ik ook een bedrijf in Zonnepanelen, LED-verlichting etc (www.prezon.nl) Wij kiezen er bewust voor om geen losse verkoop van componenten te doen.
Voor een huishouden zijn er al gauw minimaal 12 panelen nodig en die dienen toch echt professioneel te worden aangelegd. Denk aan een goede aarding, een juiste afstemming van bekabeling, een aparte groep in de meterkast en vooral ook de juiste omvormer zodat het totale systeem optimaal presteert.

Ook de montagematerialen op het dak zijn belangrijk. De panelen moeten wind en stormvast worden gemonteerd.

Wij zijn onder andere SunPower leverancier en deze fabrikant geeft slechts garantie indien de zonnepaneel installatie door een bij hen erkend ingeschreven dealer wordt geinstalleerd. Wij kunnen deze garantie geven en volgen ook cursussen bij onze leveranciers van zonnepanelen en omvormers. Wij weten dus wat we doen en dat weet een particulier vaak niet of onvoldoende.

Ik ben van mening dat particulieren niet zelf moeten gaan monteren. Het kan gaan om installaties met veel vermogen die veilig moeten kunnen werken.

Wat ik trouwens vreemd vind bij de zonnepanelen discounter. Ze stellen dat het rendementsverlies van hun installaties onafhankelijk of het nu poly of mono panelen zijn en in welke richting de panelen liggen of onder welke hoek en of er al dan niet sprake is van schaduw een rendementsverlies op de Wp hebben van slechts 6%! Dit kan absoluut niet, dit verlies is zowiezo 13 tot 15%........ Over eerlijke informatie gesproken.... 

   

Ook al zou je het zelf kunnen, raad ik je tóch aan het geheel uit te besteden aan gerenommeerd bedrijf. Mocht er later iets mis gaan, al is het maar lekkage van het dak, je hebt garantie. Goedkoop betekent niet altijd de beste deal. Een gerenommeerd bedrijf kan je ook goed advies geven en indien nodig een onderhoudscontract.

Tja, iedereen heeft natuurlijk gelijk, als je het zelf niet kunt moet je het laten doen, zelf ben ik gespecialiseerd in het geven van cursussen en ondersteuning voor zelfbouwers en zzp'ers met de juiste materialen. Mijn 3 jaar ervaring tot nu toe is dat het heel goed zelf te doen is mits die ondersteuning er is. 

En let er op dat ze de zonnepanelen niet met glasdragers oppakken. Door het grote vacuum dat deze gereedschappen trekken, vernielen ze de gevoelige cellen in de zonnepanelen, en neemt het rendement erg af, of ze zijn plaatselijk vernield. Dus gewoon met de hand tillen en voorzichtig behandelen.

Groeten Erik Jan Heijink.

Beste Ingeborg,

Op een plat dak van de garage is het door een handig persoon te doen, maar een hoog schuin dak, nee, denk ook aan je veiligheid en andere mogelijke problemen die je zelf kan veroorzaken zoals bv lekkage aan je dak,  elektriciteitsproblemen, garanties.

Bij een terugverdientijd van 7 jaar gaan ze uit van stijgende energieprijzen, op dit moment zijn energieprijzen gelijk of dalen zelfs een beetje.  

Ben je van plan in de toekomst (binnen 10 jaar) te verhuizen? zo ja voor wie doe je het dan?  

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+