De bouw online verbonden.
In het kader van de verbouwing van een gezinswoning zijn we van plan om een wandverwarming te installeren. De voordelen: hogere temperatuur van de oppervlakte (dan bij vloerverwarming) verwarmt effeciënter en geeft een lekker behaaglijk gevoel door de stralingswarmte.
De keteltemperatuur van 50 graden is ook met een warmtepomp te bereiken. Maar weinig installateurs hebben een dit soort systeem al een keer toegepast. Hangen er nadelen aan vast of waarom zet de wandverwarming niet door? Is iemand hier bekend met dit onderwerp?
Tags:
Ik zie geen probleem, behalve de meest voor de hand liggende:
- je hebt een wand waar je niet in kunt/mag spijkeren, boren , slijpen of zagen
- je hebt een hoop slijpwerk
- je hebt mogelijk last van bestaande of nieuwe E-leidingen. daar moet je omheen.
- je hebt misschien iets meer stucwerk, maar dat is minimaal
- je hebt kans op scheurtjes in het stucwerk, door te snelle opwarming/afkoeling
- je moet het systeem heeeel langzaam laten regelen. veel mensen willen daar niet op wachten
Een warmtepomp is vrij duur, vooral als je dioe allene gebruikt voor deze wandverwarming. Denk ook eens aan elektrische verwarming. dat is flinterdun, dus heb je geen slijpwerk. Vraag maar eens na, bij Speedheat NL
Beste Anja,
De genoemde nadelen zijn wel sterk afhankelijk van het type systeem.
- Het merk Variotherm heeft bijvoorbeeld een verwarmingsbuis met een aluminium binnenlaag. Met een buizenzoeker weet je waar de leidingen liggen en kun je gerust boren, schroeven.
- Je hebt meerdere systemen: voor op steenachtige muren, maar ook voor bijv. houtskeletbouw. Bij een droogbouw wandverwarming monteer je een kant-en-klare plaat, met daarin een verwarmingsbuis, op het regelwerk. Geen slijpwerk noodzakelijk.
- De opwarm / reactietijd is sterk afhankelijk van de opbouwdikte (en dus type systeem)
- De energiebesparing verschilt sterk tussen een watergedragen of elektrische variant. Zelfde geldt voor reactietijd en warmteafgifte.
Meer informatie vind je hier: https://www.variotherm.nl/nieuws/muurverwarming-nadelen-voordelen/
Dank je wel voor de nuanchering en aanvullingen Karstin !
Dus Anja, wandverwarming is best wel een goed idee, maar ik zou het inpassen in een totaalconcept, zodat je meer profijt hebt van je investering. Vind me op zichtbouwadvies.nl en dan kunnen we samen eens (gratis en vrijblijvend !) kijken hoe je het meeste rendement uit je investering kunt halen.
DOEN!!
Ik heb in zowel een nieuwbouwwoning als een monumentale boerderij wandverwarming toegepast. Kijk maar eens op mijn Facebook pagina van MERCATOR projectmanagement. Deze verwarming is beter (en behaaglijker) dan vloerverwarming omdat de straling op het lichaam plaatsvindt. Daarnaast zul je merken dat wanneer je een raam openzet en daarna weer dicht doet, de warmte er meteen weer is (door de straling).
Je hebt ook geen convectie (luchtstroming) meer dus geen stof in de lucht!
Je moet je wel realiseren dat je deze verwarming (net als vloerverwarming) 's nacht niet terug moet draaien!
De door Andre Guisen aangedragen argumenten/opmerkingen zijn, sorry Andre, zijn met uitzondering van het laatste niet waar.
De reden dat wandverarming niet doorzet is omdat onbekend onbemind maakt met als hoofdargument het niets kunnen ophangen.......... Wij hebben in beide gevallen de wandverwarming op een bestaand systeem aangesloten (de verdeler is hetzelfde als die van vloerverwarming)
Een nadeel van verwarmen met wandverwarming met een warmtepomp is de hoge temperatuur die je wilt gebruiken. Voor verwarmen gebruik je idealiter water van 35 graden, op deze temperatuur heeft de warmtepomp een veel hoger (20-25%) rendement.
Beste Anja, mijn volledige woning/kantoor is voorzien van plafondverwarming. Deze wordt tot maximaal 40 graden opgewarmd. Ideaal. De opbouw is van leem. Ook fijn spul. Je mag langskomen, als je wilt (in Rotterdam). Hartelijke groet.
Bedankt voor de vooral aanmoedigende maar ook informatieve reacties. Een warmtepomp aansluiten zal het in dit geval niet worden. Maar de wandverwarming gaan we samen met de installateur en stukadoor realiseren. We hebben voor een systeem met kunststof-aluminiumbuizen op een plastic matje gekozen, legafstand van de buizen 10cm, temperatuur 50graden.
De ideeën van elektrisch verwarmen en via het plafond verwarmen (dank aan Mathilde) zal ik meenemen naar volgende projecten.
Anja,
Zorg er voor dat je isolerend materiaal onder je registers gebruikt!
Let op met de maximale lengte per groep. Bij een normale uponor buis is dit maximaal 90 m-1 per groep vanaf de verdeler.
Zorg dat je een goede verdeler gebruikt met flowmeters zodat je per groep de flow kunt instellen en je gelijk matige verwarming krijgt.
Let er bij het ontluchten op dat je dit voor de pomp doet.
Anja Beyer zei:
Bedankt voor de vooral aanmoedigende maar ook informatieve reacties. Een warmtepomp aansluiten zal het in dit geval niet worden. Maar de wandverwarming gaan we samen met de installateur en stukadoor realiseren. We hebben voor een systeem met kunststof-aluminiumbuizen op een plastic matje gekozen, legafstand van de buizen 10cm, temperatuur 50graden.
De ideeën van elektrisch verwarmen en via het plafond verwarmen (dank aan Mathilde) zal ik meenemen naar volgende projecten.
Wandverwarming kan een oplossing zijn; maar als je 'comfort' en 'minimaal energieverbruik' wilt is het principe van koel hoofd en warme voeten de optimale keuze.
Wanden kun je beter niet gebruiken om een aantal logische (al gemoemde) redenen. Met 'dubbele bouwdeelactivering' - klimaatleidingen in het plafond en in de dekvloer, zijn er geen radiatoren meer nodig . De uitleg en de ISSO gegevens staan op www.slimlinebuildings.nl /Downloads/Brochures - 'dubbele bouwdeelactivering'.
Daar ben ik het niet helemaal mee eens Ger. Vloerverwarming leidt vaak tot vermoeide en "dikke" voeten. De wandverwarming straalt op het lichaam, de plaats waar je de warmte wilt hebben. Ook bij wandverwarming zijn radiatoren overbodig.
Overigens snap ik niet dat slimline op "warme voeten" inzet. Het gebruik van vloerverwarming wordt juist bij zittende beroepen vaak afgeraden vanwege de eerdergenoemde klachten.
Wat hier nog niet genoemd is: dat je er bij het inrichten van je woonkamer wel rekening mee moet houden.
Waar de wandverwarming zit liever geen gesloten kasten, panelen of gordijnen plannen. Die hinderen de warmteafgifte en verminderen het comfort.
Nog een klein puntje voor de installateur: de ontluchting van het watersysteem moet apart en slim bedacht worden!
Verder is het ideaal naast grote glaspuien, eventueel kan in de zomer nog licht [enkele graden] gekoeld worden.
Inderdaad Martien, geen kasten daar waar je wandverwarming hebt.
Wij hebben ontlucht door het systeem te spoelen voor de pomp. Anders blijf je je wezenloos zoeken naar de luchtbellen in het systeem.
Overigens kun je wanneer je de panelen koppelt gewoon de haakse uponor perskoppelingen gebruiken (ondanks dat men roept dat hierdoor de stroming minder wordt...... niks van gemerkt......)
Welkom bij
BouwProfs
© 2025 Gemaakt door Michel Eek. Verzorgd door