BouwProfs

De bouw online verbonden.

Is het verstandig mij volledig af te sluiten van het gasnet als ik helemaal zelfvoorzienend wil worden?

Peter de Gussem is adviseur duurzame energie bij Groen Limburg. In de BouwProfs groep op Linkedin stelt hij de volgende vraag:

Ik wil gaan werken met een houtkachel als na-verwarmen voor mijn zonnecollector om op deze wijze mijzelf te voorzien van warm tapwater en warm water voor mijn CV. Is het verstandig mij volledig af te sluiten van het gasnet als ik helemaal zelfvoorzienend wil worden?

Graag verneem ik jullie mening/visie over dit vraagstuk? of hebben jullie naast mijn houtkachel nog een andere optie om mijzelf van warm (tap)water te voorzien?

Weergaven: 1981

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Peter,

De optie om verwarming via een houtkachel te regelen is goed. Daar zijn tegenwoordig ook technisch prima oplossingen voor. Daarnaast is koken op elektra prima mogelijk.

Verder vooruit denkend is het misschien handig de infra voor gas toch aan te leggen. Denk hierbij aan verkoopbaarheid. Misschien is dat niet aan de orde, maar in de toekomst kijken blijft lastig. En hoewel het zeker gezien de ontwikkelingen in de prijzen voor energie interessant zal zijn is niet iedereen gecharmeerd van de rompslomp die het met zich meebrengt. En je kunt natuurlijk altijd de hoofdkraan gewoon dichtdraaien...

Bewegen op de hometrainer houdt je warm, deze kan gekoppeld met een dynamo ook. Maar dat zal niet de bedoeling zijn lijkt me ;-)

Verder kan met afsluiten van gas beter gewacht worden tot alles goed functioneert, dus een afsluiting inplannen lijkt me onverstandig op voorhand.

Beste Peter,

Zodra je gaat verwarmen middels zonnecollectoren op b.v. een lage temperatuurs verwarmings systeem dan zal je watertemperatuur niet erg hoog meer worden.

60 graden halen in je boiler voor warm tapwater in  wintertijd is dan via alleen een zonnecollector niet realistisch. Maar met een houtkachel er bij kan je dat natuurlijk eenvoudig verhogen door regelmatig bij te stoken.

Voor verwarming hebben wij ervaring met een zonnecollector van 35 Gjoule en daarmee besparen we ongeveer 3000 m3 gas maximaal, ongeveer de helft van ons normaal gebruik. (zie www.zonmon.com voor de meetgegevens). Pikant detail is dan dat we heel veel warmte in de zomer af-fakkelen omdat we niet de hele dag onder de douche kunnen staan :)

Afsluiten betekent niet dat ze je aanvoerbuis gaan opgraven, kom je later tot de conclusie dat je toch weer met gas wilt werken dan lijkt mij heraansluiten geen probleem, dus wat is je risico ? gewoon doen!

Op onze webshop www.econo.nl verkopen we hele mooie doorstoomverwarmers die elektrisch werken, kan een aardige oplossing zijn voor het douchen als je niet altijd je boiler wilt opstoken om even te douchen.

 

 

Met een houtkachel lijkt me dat niet verstandig. Wel met een kachel op pallets of houtsnippers. Die gaat ook aan als jij niet thuis bent maar wel de warmte nodig hebt. Zeker bij een huis waarbij je de luchtdichtheid klasse 2 niet haalt en geen WTW heeft is het zeer onverstandig. De temperatuur kan bij plotselinge weeromslag dan flink naar beneden lopen en dan kan je de leidingen bevriezen tijdens de vakantie.

Okay dat is met de huidige norm van gebruik van je huis, maar als je even terug kijkt naar de jaren '50-'60 dan is er niets mis mee om je alleen met een houtkachel warm te stoken naast de zonnecollectoren. Een van de eerste huizen in passiefhuis in duiven heeft ook alleen een houtkachel en gebruik van zonne-energie. De woning was moeilijk verkoopbaar maar werkt zover ik weet perfect. Moeten we weer terug qua verwarmen naar de jaren '50-'60 maar dan met een woning die minder snel zijn warmte verliest zodat we voor het weggaan niet de waterleiding moet afsluiten? Niks mis mee denk ik.

Let wel er op dat je over 10 jaar ook voldoende aanvoer hebt van hout.

Het gebruik van een houtkachel lijkt mij niet erg duurzaam en is toch milieu belastend?

Uit de vraagstelling begrijp ik dat je gas binnen hebt liggen. De besparing bij het niet gas gebruiken behelst dan (naast geen gas) meterhuur en/of vastrechtkosten bij afkoppelen.

Voor naverwarmen water kun je in de koude tijd de houtkachel gebruiken en anders een elektra doorstroom apparaat.

 

Hi Peter, 

vraag eens bij verwarmingsbedrijven naar warmtepomp!?

Ik heb zelf bewust in 2000 bij de nieuwbouw gekozen voor deze manier van verwarming.

er zijn legio mogelijkheden.

heb zelf dus ook geen gasldg. alleen stroomvoorziening en reken derhave ook per kw af.

GrrZ Hein

Ik geen ervaring met gasafsluiting. Technisch zou dat beperkt kunnen blijven tot afsluiten en verzegelen van de meter. Als de netbeheerder dat net zo ziet heb je de weg terug afgedekt.

Ik zou voor de tijd dat de (hout)kachel niet brandt zorgen voor een alternatief: de elektrische doorstroom geiser.

Beste Peter,

Ik ken de vraag, wij hebben er voor gekozen om wel een gas aansluiting er bij te nemen, als back-up.

zie o.a. www.ouwebalg.nl  we hebben gekozen voor zonne-warmte met kleine wartepompje.

Ons huidige huis bouwen we nu ook om met een nordic fire hout/cv kachel en 80 rivusol vacuumbuizen.

Alleen, als je er niet bent, heb je back-up nodig, dus er zit ook een cv in om warmwater en warmte te garanderen! je kan altijd komen kijken!!

 

Als je je volledig zelfvoorzienend wordt betekent dat "geen gas"; tenzij je het zelf maakt :).

Als alternatief voor een houtkachel kan ik je een z.g. pelletkachel aanbevelen. je hebt ze ook met voorraadbuffer en automatische toevoer. Ideaal. Worden veel in Duitsland toegepast.

Beste Peter,

Het lijkt mij allemaal erg omslachtig en niet minder millieubelastend met een houtkachel.

Misschien handig om Zeer Lage Temperatuur verwarming, met water van 28-35°C en koeling met water van 10-20°C, met een en hetzelfde systeem, te gaan installeren  zie: www.vision4energy.com.

Hierbij een modulerende warmtepomp, die kan zorgen voor je tapwater boven de 60°C 

Tijdens minder instraling (van de zon), heb je dan altijd een warmtepomp achter de hand, die zorgt voor de aanvulling voor je verwarming en is een gasaansluiting niet meer nodig en ook geen millieuonvriendelijke houtkachel.

Dit laatste geef ik aan uit ervaring, omdat ik veel in Bosnië kom (eigen productiebedrijf) en daar nog vrij veel met houtkachels gestookt wordt, met alle gevolgen van dien. Vieze lucht en veel mensen  met problemen van de luchtwegen, ik hoop dat ons dat in Nederland bespaard blijft.

Neem een voorbeeld aan Duitsland en Oostenrijk, waar men al heel ver is met het gebruik van de warmtepomp

Beste bouwprofs,

Hartelijk dank voor jullie interessante meningen en visies op bovengenoemd vraagstuk. Zal nu echt eens goed moeten bedenken wat de beste oplossing is aangezien de meningen toch wel sterk uiteen lopen. Een standaard oplossing is er dus niet, maar daarom is dit vraagstuk ook zo leuk ;).

Nogmaals bedank en met energieke groet wens ik jullie nog een fijne werkdag.

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+