BouwProfs

De bouw online verbonden.

Bij een oude boerderij (1860) in de Vendee in Frankrijk zijn de dragende muren erg vochtig bij de grond. Niet alleen de muren aan de buitenkant maar ook de dragende muren aan de binnenkant. Welke methode kan hier toegepast worden om dit op te lossen?

Weergaven: 3217

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Goedemorgen!

Een heel goede methode is de sanering en revitalisering van de binnen- en buitenmuren met VitaPutz.

Zie voor meer info: www.vitapore.nl

 

Simon

Hoi Hoi,

Cellulair glas (foamglas) in de muren toepassen lijkt mij de juiste oplossing. Dit voorkomt dat het vocht uit de bodem om hoog kan trekken.

Succes.

Ron Dekker
mijnbouwhulp.nl

EENVOUDIG: Neem contact op met REMMERS BOUWCHEMIE.... zoek vast op KIESOL systeem... indien gewenst kan ik contactgegevens van een adviseur van REmmers verschaffen.

Denk er om dat de muren massief en van fors lagere temperatuur kunnen zijn dan de buiten temperatuur en luchtvochtigheid, hierdoor komt condensatie veelvuldig voor in Frankrijk, vooral als de deuren en ramen open staan. Hier wordt door 90% van de aandragers van oplossingen aan voorbij gegaan. Producten er op smeren is vaak nutteloos zonder de oorzaak goed op te sporen. Verstandvantpand.nl, goed georienteerd in monumentale gebouwen, heeft dergelijke problemen al vaak getracht op te lossen. Ook waterhuishouding aan de buitenzijde is van groot belang bij monumentale boerderijen. Zorgen dat hemelwater van de muren vandaan afgeleid wordt, in combinatie met een open minerale pleisterlaag en verfproduct aan te brengen en een goede ventilatie creëren is een grote stap in de goede richting.

Verstandvantpand denkt vanuit de oude en vertrouwde bouwkundige oplossingen. Die hebben zich al vele jaren bewezen.

Beste Gudule,

Vocht komt in de muur en moet er dan ook uit.  Dus de eenvoudige weg lijkt mij om na te gaan hoe men dat in de monumentale tijd deed met damp open producten (stuck laag en eventueel verflaag!)

Ik ga er van uit dat vocht van alle kanten komt: vanuit de ondergrond, vanaf buiten via regen, vanaf binnen via condensatie.  Je kan proberen alles tegen te houden maar het lijkt me beter om alles los te laten: dus damp open werken.  Wel kan het zinvol zijn om te bekijken of je de bronnen kan beperken: drainage, gevel goed voegen, ventileren enz. 

Iets als traskalk lijkt me een eerste aanknopingpunt.  Informeer bv eens bij TechnoStuc.

de meest doeltreffende methode is m.i. om met een slijpschijf stukje voor stukje vlak boven de grond in te slijpen en daarin een harde waterdichte scheiding te schuiven (bijvoorbeeld geglazuurde tegeltjes) en opvullen met mortel.

Goedemorgen Gudule,

Eerste gedachte gang, behandelen tegen optrekkend vocht, maar zonder de situatie bekeken te hebben kun je niet zomaar een passende methode adviseren, altijd proberen te achterhalen waar de oorzaak ligt, net een praktijkgeval achter de rug waarbij wij dachten dat het de oorzaak lag in de hoge waterstand (zeker 15 cm hoger dan normaal) en daardoor mogelijk ook hogere grondwaterstand, maar we waren daarvan niet overtuigd en hebben verder gekeken, bleek dat een "vervallen" afvoerbuis welke uitkwam op het, op 10 meter afstand liggende "Heeger Meer" door die hoge waterstand onder de waterspiegel laag, met alle gevolgen van dien.

Kijken, overleggen en dan doen.

Mvrgr,

Bouwtech Frl.

Arjen van der Wal

Beste Gudule,

Er is een heel scala producten beschikbaar om het probleem van optrekkend vocht "op te lossen". Maar zoals Herman schreef, is een goede diagnose vooraf noodzakelijk om te komen tot de goede oplossing.

Naast de punten die Herman noemde, is een onderzoek op de aanwezigheid van hygroscopische zouten noodzakelijk. Bij een oude boerderij is de kans nihil dat er geen nitraten in het metselwerk zitten. Als deze aanwezig zijn, dan zullen de maatregelen tegen optrekkend vocht niet leiden tot droge muren. Hooguit dragen ze ertoe bij dat het probleem niet groter wordt.

Er zijn in de reacties al een aantal producten genoemd. Er zijn nog ruim honderd andere in West-Europa op de markt. De laatste 10 jaar zijn er een aantal groot opgezet praktijkonderzoeken geweest naar de effectiviteit van injectiemiddelen. Er is geen enkel product dat bij alle onderzoeken redelijk tot goed gescoord heeft. Dat ligt overigens voor een groot deel niet aan het product maar aan de wijze waarop het injectiemiddel zich door het metselwerk verspreidt. Naast het vochtgehalte van metselwerk is vooral de poriënstructuur bepalend voor de verspreiding. Bij oud metselwerk is deze zeer grillig. Met als resultaat dat zelden een doorgaand vochtwerend scherm ontstaat. Bij injectiemiddelen waarvan het werkingsmechanisme is dat ze de poriën hydrofoob maken, is het noodzakelijk dat het metselwerk kan drogen na het injecteren. Pas dan ontstaat de werking van het injectiemiddel. En niet eerder.

Veel succes bij het vinden van een oplossing. Mijn persoonlijk advies is om als optie mee te nemen om niets aan het probleem te doen en daarbij voor lief te nemen dat het stucwerk af en toe hersteld moet worden.

Kees Snepvangers

Beste Gudule,

Ook ik wil je adviseren om contact op te nemen met Remmers Bouwchemie. Een internationaal werkend bedrijf met veel expertise op dit gebied. Zelf heb ik twee maal een advies gevraagd, voor projecten in Duitsland en Italië. Dit laatste was ook een heel oude boerderij. Naast de factor tijd (150 jaar) speelt ook het gewijzigde gebruik vaak een rol. Naast mogelijkheden van impregneren en het toepassen van ademende pleisterlagen, speelt ook de klimaatbeheersing een rol. Verwarming, ventilatie en luchtvochtigheid van de ruimten moeten in balans komen met "het gebouw". Kortom, laat je eerst goed adviseren voor je aan de slag gaat! Succes met het vervolg.

Harrie Lieverse, DuurzaamBouwAdvies

De meeste van voorgaande oplossingen zijn denkbaar. Het is verstandig om eerst de oorzaak te onderzoeken. Oude (monumentale) gebouwen zijn veelal traditioneel gebouwd in metselwerk. Om optrekkend vocht tegen te houden werden een aantal lagen met tras gemetseld, het zgn. trasraam. Daar is niets mis mee. Er zijn tegenwoordig veel manieren om optrekkend vocht tegen te gaan, maar vaak is de oorzaak de vochtige omgeving. Koude muren condenseren en in de loop der tijd hoopt zich dat enorm in de steen op. Injecteren o.i.d. lost dan niets op. We moeten zorgen dat de temperatuur van de constructie wordt verhoogd. Zelf heb ik goede ervaringen door het gebouw te verwarmen met infrarood verwarming. IR verwarming is een stralingswarmte welke primair objecten verwarmd. Deze stralingswarmde wordt in steenachtige materialen geaccumuleerd waadoor de muren een hogere temperatuur aannemen. Condensvorming wordt verminderd en de muren zullen op den duur opdrogen. Een bijkomend voordeel is dat droge steen een hogere isolatiewaarde heeft dan vochtige steen. De stookkosten worden daardoor ook nog eens verlaagd.

Na het opvangen van het regenwater van het dak via goten en goed afvoeren, dien je na te gaan of de fundering in vochtige grond staat.  Als er een lichte helling is dan zal het uitgraven van een diepe geul tussen het pand en de helling na enige tijd kunnen laten zien of grondwater (freatisch of regen) een rol speelt.  In dat geval kan die geul aangepast worden met een drain om het watwr om het huis heen af te voeren. Het uitgraven van de hele fundering aan de buitenkant en daarna afplakken met bitumen of butylfolie zal het vocht optrekken ook verminderen. Tenslotte impregneren. Het immetselen van een vocht stoppende laag onder de begane grond vloer moet gebeuren met een niet krimpende mortel omdat anders de muren kunnen gaan scheuren.

een  andere oplossing kan gezocht worden  door +/- 70 cm vanuit de fundering een geul te graven die +/- 50  cm dieper ligt dan de fundering voet  . Het onderste gedeelte vullen met glasschuim (misapor).

Bovenste gedeelte +/- 20 cm aanvullen met gewone teeltaarde

Het optrekkende vocht zal zich nu verplaatsen in de geul.

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+