De bouw online verbonden.
Wij hebben een nieuwe manege gebouwd.Het dak van de manege was voorzien van vezelcement platen (golfplaten) van Cembrit. Een deel van het dak (de uitbouw als kantine enz) was niet waterdicht omdat de golfplaten een te kleine hellingsgraad had. Ongeveer 10 graden. Op advies hebben we het “lage” dak laten vervangen door kunststof golfplaten.
Nu is het regenwaterdicht, maar hebben we bij vorst veel last van condens. Als het heeft gevroren en in de morgen komt de zon er op dan lekt het condens. Met de vezelcement golfplaten deed het probleem zich niet voor. De platen zijn een op een vervangen, zonder extra maatregelen.
De lekkage vindt plaats boven de kantine (verwarmde ruimte met plafond en isolatie) maar ook boven de stalling, waaronder geen plafond aanwezig is maar waar ook niet gestookt wordt.
Wat zouden we er aan moeten doen om het probleem op te lossen?
Tags:
Hoi Roel,
Vochtige lucht (van paard en mens) condenseert op koude oppervlakten. In deze periode is het schuine dak een koud oppervlak.
Dus meer ventilatie toepassen (de vochtige lucht moet namelijk verdwijnen) en bij de kantine een geisoleerde dakplaat toepassen. Golfplaten verwijderen + geisoleerde dakplaat op de gordingen + golfplaten weer aanbrengen.
Succes,
Ron
Door het ruwe oppervlak van de vezelcement platen treedt veel minder snel condensering op aan de onderzijde.
Bij de gladde kunststofplaten treedt wel snel condensering op. Met name in de kantine is het warm (door stoken). Deze warme binnenlucht van 20 'C met een relatieve luchtvochtigheid van 40% (winter) koelt sterk af tegen de dakplaat waardoor condens ontstaat die naar beneden druppelt.
Als het dak net vernieuwd is en goed waterdicht, zou ik adviseren om van de onderzijde te isoleren met glaswoldekens, een dampremmende laag aanbrengen en dan een beplating die in het zicht komt.
Overigens worden geprofileerde dakplaten zelfs toegepast bij dakhellingen van 5' (staal bijvoorbeeld).
Zolang de overlapping van de platen onderling maar voldoende is en de bevestigingen van de platen maar op de hoge rug gebeurt.
Beide antwoorden van Ron en Sjak zijn juist weergegeven.
Het hangt van de technische uitwerking en mogelijkheden af hoe je iets uitvoert, maar isoleren is hoe dan ook de enige oplossing.
Een vezelcementplaat is nagenoeg dampopen, een kunststofplaat is nagenoeg dampdicht.
Daar ligt de oorzaak van het probleem.
Dus isoleren én een dampscherm aanbrengen aan de warme zijde, zoals Sjak omschrijft.
Een mooie uitdaging, los je het ene probleem op, komt het volgende probleem boven drijven.
De meeste maneges moeten met minimale middelen de boel draaiende houden, volgens mij gaat de paarden markt momenteel net zo goed (of slecht) als de bouw. Als je een korte termijn oplossing wilt, dan zou je ook een soort paraplu aan de binnenkant kunnen bevestigen, het condens vindt plaats op het oppervlak wat het koudst is. als je in de paraplu plassen water krijgt, dan zal aan de onderzijde daarvan ook condens plaats vinden. Je hebt op zich géén last van uv straling omdat het dak deze tegen houdt. je hebt wel kans dat er veel stof ophoping ontstaat op de paraplu, zeker met deze lage hellingshoek.. het lijkt allemaal oplappen na een investering in nieuwe golfplaten, tja en zo is dit ook, je zou de paraplu elke paar jaar moeten vervangen.
Roel,
Inderdaad zoals Sjak en Ron zeggen isoleren is de oplossing. Wanneer je voor de methode van Sjak kiest, dan is het volledig dampdicht maken van het dampscherm wel een vereiste. Want anders komt er nog vochtige lucht boven de isolatie met weer condensatie als gevolg !!. Dit dampdicht maken doe je door de naden van het plastic af te plakken.
Succes.
Ik vraag mij af wie u van advies heeft voorzien? Warmte en koude geven nu eenmaal condens. Het probleem had dus voorkomen kunnen worden door het voorschrijven van het juiste materiaal. Nu wordt u onnodig op onkosten gejaagd door tovoegingen te moten doen door extra te isoleren. Het probleem kan op diverse manieren worden aangepakt. De enige juiste lijkt mij om de panelen te vervangen door een sandwich exemplaar (een kingspanpanel bv.)
Het klinkt misschien raar maar bouwfysisch gezien verschilt de nieuwe situatie nauwelijks met de oude op 2 punten na. De vezelcementplaat absorbeert in bepaalde mate condensvocht. De kunststofplaat doet dat niet. Verder is de thermische massa van de kunsstofplaat nog kleiner dan van de vezelcementplaat waardoor de kunststofplaat nog sneller afkoelt en er zal daardoor eerder condens vormen aan de onderzijde.
Het bijna vlakke gedeelte van het dak zal overigens meer condensvorming vertonen dan de veel schuiner gelegen delen van het dak. Dit heeft alles te maken met de nachtelijke uitstraling waardoor horizontale constructies sneller afkoelen dan verticale.
Bij de aangedragen oplossingen wil ik enkele kanttekeningen plaatsen.
- Het aanbrengen van een andere geïsoleerde dakplaat kan een oplossing bieden boven de kantine mits de draagconstructie berekend is op dit gewicht en de wanden van de kantine aansluiten op de dakconstructie. En bovendien het huidige plafond van de kantine verwijderd wordt. Een andere optie is ervoor te zorgen dat plafond en dak 1 constructie vormen die aan de onderzijde voorzien wordt van een adequate damprem (zie ook volgend punt).
Er moet wel rekening mee gehouden worden dat in een onverwarmde ruimte ook aan de onderzijde van een geïsoleerde dakplaat condensvorming op kan treden. Dit wordt veroorzaakt door de geringe thermische massa van een dergelijke plaat waardoor als er weinig toevoer van warmte is deze gewoon afkoelt. En vervolgens kan er toch condens ontstaan.
- Als het plafond van de kantine geen 1 geheel vormt met de dakconstructie dan heeft het aanbrengen van een damprem aan de onderzijde van het plafond geen zin of condensvorming aan de onderzijde van het dak te voorkomen. Verder vraagt het aanbrengen van een damprem aan de onderzijde de nodige zorgvuldigheid in de detaillering. Met name aan de randen treden er vaak "lekken" in de damprem op en dan functioneert het niet of onvoldoende.
- De oplossing van de paraplu komt in feite op een provorische dakbedekking neer. Hoewel er enige risico's aan verbonden zijn kan dit werken mits er voldoende ruimte is tussen plafond en dak aanwezig is en de lucht zowel boven als onder de paraplu kan stromen om te zorgen voor de benodigde droging. De luchtstroming aan de onderzijde van de paraplu is nodig omdat niet geheel uitgesloten kan worden dat er aan de onderzijde van de paraplu condensvorming plaats vindt. Hoe groot de condensvorming aan de onderzijde van de paraplu is, is moeilijk in te schatten. Vanwege dit laatste zou ik daarom alleen voor deze oplossing kiezen als de kosten voor het aanbrengen en eventueel verwijderen minimaal zijn.
Succes met het vinden van een oplossing.
Beroepshalve en met kennis uit ervaring ben ik geen voorstander van het oplappen van nieuwe constructies en bouwwerken.
Uiteraard dient eerst te worden bekeken of de constructie toelaatbaar is. Echter er zijn ook oplossingen zoals bijvoorbeeld X-dek van Kingspan. Een lichtgewichtplaat die zondermeer kan worden aanbracht zonder gevolgen voor de fundering en onderconstructie.Wellicht dienen details wel te worden aangepast. Van overige oplossingen voorzie ik in de horizon extra onderhoudskosten. Bovendien brengt het aanbrengen van extra materialen, dus oplappen van de nieuwe constructie, ook weer risico' s met zich mee.
Buiten de financiele aspecten adviseer ik ook om de aweging te maken of u de oorzaak wil wegnemen door het probleem bij de kern aan te pakken en hierdoor op termijn voordeel van te hebben, of de oorzaak te modifceren en het proleem hierdoor ook op oplossen.Echter met de laatste oplossing loopt u het risico extra onderhoudskosten te genereren. Om deze afweging te kunnen maken biedt een exploitatiebegroting een toegevoegde waarde
Ik vraag mij overigens af of er nog maatregelen genomen kunnen worden tegen het advies wat aan u is afgegeven.
Eventueel kan ik u van dienst zijn.
Succes met u keuze.......
Met vriendelijke groeten,
Bouw en Management BV
John Boon
Zie de discussie n.a.v. de vraag van Ed Nederpelt Lazarom over het beschimmelde (verspochte) plafond in een open varanda. (discussie begin december 2012). Zelfde probleem, zelfde oorzaak.
Hallo Roel,
Ik ken het probleem, in de schuur van mijn moeder ontstond ook condens tegen stalen golfplaat, dat is toen opgelost door te isoleren.
De laatste jaren heb ik voor een behoorlijk aantal melkveestallen bouwkundige tekeningen gemaakt en daar hebben we te maken met dezelfde omstandigheden, (dieren, veel vocht, en een verwarmde ruimte, winkel of kantine) De oplossing zit in een combinatie van ventilatie en isolatie. Geïsoleerde stalen sandwich dakplaten met natuurlijke ventilatie hadden veel problemen kunnen voorkomen. Maar goed je hebt nu iets anders gekocht daar kan een oplossing bij gevonden worden.
Dieren hebben een andere comforttemperatuur dan mensen, dus je hebt te maken met verschillende eisen die je aan verschillende ruimtes in één gebouw stelt, daar moet je goed over na denken.
Ondertussen moet je wel snel handelen, want het condensvocht is slecht voor je dieren én slecht voor je gebouw.
Als je verder advies op maat wil kan je contact met mij opnemen, 030-2369219
Guus Cladder.
Ik begrijp er uit dat het het dak van de kantine is. Cementplaat neemt condens op en geeft het af als het warmer wordt. Kunststof neemt niets op. Maar in de kantine geen plafond toepassen en genoegen nemen met een ongeïsoleerde plaat is wel heel goedkoop.
Een geisoleerd plafond aanbrengen met voldoende ventilatie er boven. Daarnaast zou ik de ruimte ook beter ventileren als er zoveel vocht condenseert.
Welkom bij
BouwProfs
© 2025 Gemaakt door Michel Eek. Verzorgd door